Postitus avaldatud 16.09.2025

Kui mõtleme Vahemere köögile, kerkib silme ette pilt lihtsast, aga võimsast koostisosast – oliiviõlist. See kuldne vedelik on palju enamat kui lihtsalt õli pannil. See on osa kultuurist, tervisest ja elustiilist. Eestis on kvaliteetne oliiviõli muutumas järjest populaarsemaks ning üha rohkem inimesi avastab, et see võib rikastada nii igapäevaseid toidukordi kui ka tervist ja ilu.

Selles postituses jagame ideid, kuidas oliiviõli kasutada, ning selgitame, miks tasub alati eelistada just kvaliteetset extra virgin ehk ekstra-väärisoliiviõli.

Oliiviõli kasutusviisid igapäevaelus

Toiduvalmistamises

  • praadimiseks ja hautamiseks,
  • küpsetistesse pehmust ja maitset lisama,
  • marinaadides ja kastmetes, näiteks vinegrettkastmes või pestos.

Oliiviõli on köögis asendamatu. Seda saab kasutada nii köögiviljade praadimisel, kala hautamisel kui ka ahjus küpsetamisel. Kuigi vahel arvatakse, et oliiviõli ei sobi kuumutamiseks, siis kvaliteetne ekstra-väärisoliiviõli talub kuumust hästi ja on täiesti sobiv ka pannile. Samuti on see suurepärane asendaja küpsetistes – oliiviõli muudab koogid ja leivad mahlasemaks ning lisab kergelt puuviljase alatooni. Ja muidugi on see iga marinaadi ja kastme südameks – olgu tegu klassikalise balsamico-vinaigretiga või värske pestoga.

Maitsete võimendajana

  • supi, pasta või salati peale niristamiseks,
  • grillitud köögiviljadele,
  • värske saiaga dipina.

Kõige puhtam rõõm oliiviõlist tuleb esile siis, kui kasutada seda toitude viimistlemisel. Nirista supi, pasta või salati peale – kohe märkad, kuidas maitsed elavnevad. Grillitud köögiviljad muutuvad oliiviõli tilgaga tõeliseks delikatessiks. Ja kas pole mitte üks lihtsamaid ja maitsvamaid suupisteid värske sai koos kvaliteetse oliiviõliga, kuhu vahel ka veidi meresoola peale raputada?

Tervise toetajana

  • hommikune lusikatäis,
  • smuutides ja rohelistes mahlades.

Oliiviõli pole vaid maitse, vaid ka tervise tugevdaja. Paljud alustavad hommikut lusikatäie külmpressitud oliiviõliga, mis toetab seedimist ja annab kehale vajalikke antioksüdante. Uuringud näitavad, et ekstra-väärisoliiviõli aitab vähendada põletikke ja toetab südame tervist. Ka smuutides või rohelistes mahlades töötab see hästi – andes joogi tekstuurile siidise pehmuse ja lisades samal ajal väärtuslikke toitaineid.

Ilu- ja koduses hoolduses

  • naha ja juuste niisutajana,
  • loodusliku meigieemaldajana,
  • küünte ja käte hoolduses.

Lisaks sellele, et oliiviõli toidab meie keha seestpoolt, on see suurepärane ka välimuse eest hoolitsemisel. Hea ekstra-väärisoliiviõli sobib suurepäraselt kuivale nahale, jättes selle pehmeks ja elastseks. Seda võib kasutada juuksemaskina, mis muudab juuksed läikivaks ja tugevaks. Samuti töötab see imehästi loodusliku meigieemaldajana, olles nahale õrn, kuid samas tõhus. Oliiviõli on hinnatud ka massaažis – see libiseb hästi, niisutab nahka ning aitab luua lõõgastava ja luksusliku kogemuse. Käte ja küünte hoolduses aitab oliiviõli taastada niiskust ja ennetada haprust. Nii võib üks pudel head oliiviõli asendada terve rea ilutooteid – ja täiesti looduslikul viisil.

Oliiviõli kasutusviisid igapäevaelus

Maitse ja aroom

  • värske, puhas, roheka või pähklise alatooniga.

     

Kvaliteetne ekstra-väärisoliiviõli eristub kohe maitses. See on värske, sageli kergelt ürdine või pähkline, vahel isegi pisut puuviljane. Hea õli ei ole kunagi pealetükkiv, vaid pigem tasakaalus – see rikastab rooga, mitte ei varjuta seda.

Tervislikkus

  • antioksüdandid, vitamiinid ja polüfenoolid säilivad ainult ekstra-väärisoliiviõlis.
 

Just külmpressitud oliiviõlis on alles kõik looduslikud kasulikud ühendid. Need toetavad immuunsust, vähendavad põletikke ja aitavad hoida südame-veresoonkonna tervist. Rafineeritud või segatud õlides on need kahjuks suurel määral kadunud.

Ohutus ja läbipaistvus

  • odavad õlid võivad olla segatud teiste taimeõlidega.
 

Kui tahad olla kindel, et pudelis on just see, mida otsid, vali tootja, kes annab täpse info õli päritolu ja tootmisviisi kohta. Kvaliteetse õli puhul pole vaja karta peidetud lisaõlisid või segusid – pudelis on vaid see, mida silt lubab.

Päritolu ja tootmine

  • pereettevõtted, traditsioonid ja läbipaistvus.
 

Hispaanias ja mujal Vahemeremaades on oliiviõli tootmine tihedalt seotud pereettevõtete ja traditsioonidega. Seal hoolitsetakse iga oliivipuu eest põlvkondade tarkust kasutades. See tähendab, et iga pudel jutustab loo päikesest, pinnasest ja hoolest, mis läheb iga oliivi kasvatamisse.

Keskkond ja eetika

  • väiksemad kogused, aus tootmine, kohalikud kogukonnad.
 

Kvaliteetne tootmine tähendab sageli ka seda, et toetad väiksemaid istandusi ja kohalikku kogukonda. Õiglase hinnaga toodetud oliiviõli aitab hoida nii keskkonda kui ka inimesi, kes selle eest hoolt kannavad.

Kuidas ära tunda head oliiviõli?
  • Märgistus – vali alati pudel, millel on kirjas extra virgin.
  • Päritolu – usaldusväärne tootja märgib ära piirkonna ja/või sordi.
  • Pakend – tumedast klaasist pudel või kanister kaitseb õli valguse eest ja aitab säilitada selle värskust.
  • Maitse – väike mõrkjas ja piprane järelmaitse on kvaliteedi tunnus.

Kui seisad poeletil või tellid oliiviõli veebipoest, pea need punktid meeles. Värske, kvaliteetne oliiviõli ei tohiks olla liiga odav ega maitsetu. Just väike piprane või mõrkjas noot on see, mis näitab, et tegemist on polüfenoolide rikkaliku ja tõeliselt väärtusliku õliga.

Oliiviõli on palju enamat kui toiduõli – see on tervislik, maitsekas ja mitmekülgne kaaslane, mis muudab sinu köögi elavamaks ja igapäevased toidud eriliseks. Kvaliteetne väärisoliiviõli on investeering, mis tasub end mitmekordselt ära: see pakub elamust nii maitsemeeltele kui ka toetab su tervist ja heaolu.

Kui soovid proovida ehtsat Hispaania perefirma toodangut, leiad meie poest Óleo Almanzora Arbequina oliiviõli – puhas, aromaatne ja ideaalne kaaslane nii kööki kui ka igapäeva terviserituaalidesse.

Kui minu kööki saaks määratleda vaid ühe maitsega, oleks see peen, aromaatne, extra virgin oliiviõli.

Alain Ducasse

Alain Ducasse on maailmakuulus Prantsuse kokk ja restoranipidaja. Teda peetakse üheks mõjukamaks tippkokaks maailmas – ta on juhtinud mitmeid Michelini tärnidega restorane ning on tuntud oma elegantselt lihtsate, kuid tehniliselt täiuslike roogade poolest.

Kui soovid lugeda lähemalt, miks just Óleo Almanzora õli on eriline ja mitmete auhindadega tunnustatud, siis vaata meie blogipostitust siit.

Otsid kvaliteetset oliiviõli oma kööki või kingituseks?


Hispaania Majas ootab sind hoolikalt valitud valik Hispaania pereettevõtete toodangut. Meie lemmikuks on auhinnatud Óleo Almanzora oliiviõli – puhas, aromaatne ja tervislik ekstra-väärisoliiviõli ehk extra virgin, mis toob sinu lauale Vahemere maitsed. Vaata lähemalt ja telli siit.

AVASTA HISPAANIA MAITSED

 

Vaata valikut siin või tule kohapeale Hispaania Majja (Tondi 42, Tallinn). Soovid nõu? Kirjuta meile aadressil info@hispaaniamaja.ee – aitame rõõmuga!