Tere tulemast Hispaania Maja blogisse! Siit leiad põnevaid artikleid erinevatel teemadel, mis tutvustavad Hispaaniat ja Ladina-Ameerikat, meie maja tegemisi ja inimesi ning annavad kasulikke nippe keeleõppeks nii omal käel kui keelereisil.
Bodegas Alvear – Andaluusia vanim veinimaja ja Hispaania veinikultuuri pärand
Hispaania veinikultuur on rikas ja mitmekülgne, pakkudes maitsete avastamisrõõmu ning ajalugu, millest osa on ka Bodegas Alvear, Andaluusia vanim veinitootja ja üks Hispaania kõige auväärsemaid veinimaju. Üle 300 aasta kestnud veinivalmistamise traditsioonid elavad edasi perekonna kaheksanda põlvkonna käe all, pakkudes maailmale Pedro Ximénez viinamarjadest valmistatud kõrgekvaliteedilisi veine ja vermutit.
Avasta Hispaania varjatud pärl – Extremadura
Hispaania on tuntud oma erinevate piirkondade, kultuuri ja looduse poolest, kuid leidub kohti, mis ei ole veel rahvamasside poolt avastatud. Üks selline eriline piirkond on Extremadura – Hispaania lääneosas Portugaliga piirnev ala, mis pakub rikkalikku ajalugu, kauneid maastikke ja erilisi maitseid. Meil Hispaania Majas on hea meel tutvustada seda piirkonda lähemalt meie blogis ning kutsuda teid ka meie üritusele, kus õpetaja Enrique räägib otse ja vahetult oma kodukandi võludest.
KOGEMUSLUGU: Keeleõpilastega Málagas
Kogemuslugude sarjas räägivad meie õpilased oma reisist ja keeleõppest mõnes meie partnerkoolis Hispaanias. Seekordse loo on kirja pannud hoopis Hispaania Maja keelereiside koordinaator Liis Suuk, kes käis õpilastega november 2022 Malagas.
KOGEMUSLUGU: Üksi Málagas keelereisil
Kuidas Sulle meeldis sihtkohana Málaga?
Malaga on huvitav linn, omamoodi armas, omamoodi lärmakas, aga kõik on seal arusaadav ning inimesed superlahked. Mul oli hea tunne selles osas, et sai lubada endale erinevates söögikohtades roogade maitsmist, sest hinnad on paremad kui Eestis. Oli äärmiselt meeldiv olla hispaanlaste keskel ja tunda selle maa rahva vaba, sõbralikku ning muusikast pakatavat aurat. Käisin huvi pärast flamenco show´d vaatamas ja ütlen, et see oli alles õige flamenco, mida olen elus näinud 🙂
Rahvusvaheline šerrinädal: tähista Hispaania rikkalikku veinipärandit
Rahvusvaheline šerrinädal toimub 4.-10. novembril 2024 ja toob kokku veinisõbrad üle maailma, tähistades Hispaania kuulsat kangustatud veini – šerrit. Tegu on Hispaania kultuuripärandi lahutamatu osaga, mille juured ulatuvad sajandite taha. Šerrivein on unikaalne tänu oma mitmekesistele stiilidele ja solera-süsteemis vanandamisele, mis loob veinis rikkalikke maitseid ja komplekssust. Aga mis on šerri?
Veganlus Hispaanias: kas ja kuidas Hispaania köök veganitele sobib?
Võib julgelt väita, et traditsiooniline hispaania köök on eelkõige tuntud roogade poolest, mis sisaldavad liha ja/või mereande. Nii mõnelegi tulevadki hispaania gurmeest rääkides ilmselt esimese asjana meelde just ibeeria sink, tapad või mereandidega paella. Ometi on viimastel aastatel veganlus Hispaanias jõudsalt levinud, tänu millele on vegan toiduvalikud laienenud ka kõige traditsioonilisematesse piirkondadesse.
Kui oled taimetoitlane või vegan ja planeerid reisi Hispaaniasse, ei pea sa kindlasti muretsema – taimetoitlane seal nälga ei jää! Siin on ülevaade Hispaania parimatest veganroogadest ja sihtkohtadest.
Hispaania Majast leiad õppekirjanduse mitmes keeles: tutvustame meie keelevalikut ja kirjastusi
Hispaania Maja raamatupood keskendub keeleõppe materjalide pakkumisele neile, kes soovivad õppida või täiendada oma teadmisi erinevates keeltes. Meie valikus on raamatuid mitmes keeles: hispaania, itaalia, prantsuse, inglise ja saksa, pakkudes õppijatele ja õpetajatele kvaliteetset ja mitmekesist õppekirjandust.
Keelte õppimine avab uksi maailma ja loob uusi võimalusi nii isiklikul kui ka professionaalsel tasandil. Kvaliteetsete õppematerjalide roll keeleõppes on määrava tähtsusega. Need mitte ainult ei paku struktureeritud ja selget juhendamist, vaid ka motiveerivad õppijaid läbi huvitavate harjutuste ja autentsete näidete.
RETSEPTID: La Chinata – seitse põnevat retsepti igaks nädalapäevaks!
La Chinata näol on tegemist pereäriga, mis tegutseb juba aastast 1975. Nimi “La Chinata” tuleneb sellest, et just nii kutsutakse firma asutaja, Florentino Oliva, sünniküla (Malpartida de Plasencia) elanikke. Praeguseks hetkeks on La Chinata suitsupaprika pulbrid saavutanud rahvusvahelise prestiiži ja neid eksporditakse enam kui 50 riiki üle kogu maailma. Eestis on Hispaania Maja ainus koht, kust võid leida laiahaardelise valiku selle tunnustatud kaubamärgi tooteid.
Kui Sa pole kindel, mida nendest maitsvatest suitsupaprika pulbritest või helvestest valmistada, siis oleme siia kokku kogunud 7 põnevat retsepti – üks igaks nädalapäevaks!
Intervjuu Eesti flamenko koolkonna rajaja Claudia Ševtšenkoga
Flamenko on rohkem kui lihtsalt tants – see on kirg, eneseväljendus ja elustiil, mis on võitnud südameid üle kogu maailma. Hispaania Maja arendusjuht Merilin Tali vestles Eesti flamenko tantsu suurkuju Claudia Ševtšenkoga, kes on Eestis flamenkokoolkonna rajaja ning tantsuõpetaja juba üle 30 aasta. Claudia jagab oma inspireerivat lugu esimestest kokkupuudetest flamenkoga, räägib oma stuudio loomisest ja sellest, mis on teda flamenko maailmas hoidnud nii kaua. Kui oled mõelnud flamenkot õppima tulla, kuid pole veel kindel, kas see on sinu jaoks, siis Claudia sõnad ja kogemused võivad sind julgustada tegema esimest sammu. Lõpus leiad ka kutse liituda algajate flamenkokursusega – äkki on just nüüd õige aeg alustada oma flamenkoteed!
RETSEPT: Paella tuunikala ja kanaga
Kui otsid paella retsepti, mis ühendab mereanni ja mahlaka kana, siis oled õiges kohas! Meie tuunikala ja kanaga paella toob sinu lauale tõelise Hispaania maitseelamuse. See klassikaline kombinatsioon ühendab õrna tuunikala, mahlaka kana ja värsked köögiviljad, mida täiustab safrani ja “ñora” pipra ainulaadne maitse.
Proovi seda tuunikala ja kanaga paellat ning too oma kodukööki Vahemere võlu. Valmista see retsept perekondlikuks õhtusöögiks või sõpradega koos nautimiseks – tõeline maitseelamus on garanteeritud! ¡Buen provecho!
RETSEPT: Taimetoidu paella
Kas oled unistanud kodusest paellast, mis viib sind otse päikeselisse Hispaaniasse? Meie taimne paella retsept on ideaalne võimalus tuua vahemereline maitse oma kööki. See roog on täis värskeid köögivilju nagu lillkapsas, paprika ja artišokk, mis annavad paellale rikkaliku maitse ning teevad sellest täiusliku taimse roa.
Sukeldu taimse paella maailma ja valmista see maitsev roog, mis sobib nii argipäeva õhtusöögiks kui ka erilisemaks puhuks. Head kokkamist ja ¡buen provecho!
RETSEPT: Täidetud sparglid seentega
Täna jagame ühte erakordselt maitsvat ja elegantset rooga – täidetud spargleid seentega. See roog on suurepärane valik nii pidulikumaks õhtusöögiks kui ka igapäevaseks toidukorraks. See pakub nii rikkalikku maitsete kombinatsiooni kui näeb ka kaunis välja. Retseptis kasutame El Navarrico valgeid spargleid, mis on oma kvaliteedi poolest tuntud ja armastatud. Sukeldume koos selle hõrgu roa valmistamisse!