Blogipostituse kirjutas Marion Kukk.

Mõeldes hispaania köögile tuleb meil kõigil kohe silme ette tortilla de patatas, paella, croquetas … ja otseloomulikult tapad! Tapade fenomen seisneb nende võlus ühendada maitsev toit ja lähedastega veedetud aeg ühtseks tervikuks. Hispaaniast alguse saanud kultuur on nüüdseks levinud ka paljudesse teistesse riikidesse, pakkudes klassikalisele traditsioonile globaalset ja mitmekülgset lähenemist.

Aga mis üldse on tapa?

Lihtsustatult öeldes on tegu lihtsalt väikese portsjoniga, mis tahes hispaania kulinaaria hõrgutisest, mida üldjuhul nauditakse kas mõne hea veini, õlle või hoopiski sangriaga. Traditsiooni kohaselt tuuakse tapad — näiteks oliivid — lauda tasuta, ent turistirohketes keskustes tuleb nende eest ka sageli maksta.

Väga populaarseks on kujunenud ka erinevad tapadele pühendatud baarid ja restoranid, mis on suurepärane viis proovida korraga ära väikseid ampse erinevatest hispaania hõrgutistest!

 

Sageli aetakse tapad segamini eelroogadega, ent tegelikult kuuluvad need omaette kategooriasse. Valikuid on lõputult —  tapad võivad olla ampsud serrano singist eksootiliste tigudeni, maitsekast paella’st kuni tükini kartuliomletist.

Ja kuidas tapade kultuur sündis?

Nagu ikka, on ka tapade kohta palju erinevaid lugusid ja legende. Üks legend kõneleb sellest, kuidas XIII sajandi Kastiilia kuningas Alfonso X suutis pärast haigusest tervenemist süüa üksnes väikseid portsjone ning pärast tervenemist soovis ta oma uut harjumust ka rahvasse juurutada — andes käsu, et jooke tohib serveerida ainult väikeste ,,ampsudena” mis tahes toidust. Teine aga räägib lugu sellest, kuidas Hispaania tolleaegne alamklass kulutas pea kogu oma palga alkoholile, muutes seekaudu linnatänavad rahututeks ning ohtlikekes. Et Kastiilias kord taastada, andis kuningas käsu serveerida alkoholi üksnes koos toiduga.

 

Järgmine legend pärineb aga palju hilisemast ajast ning on seotud tapade nimetusega. Sõna pärineb hispaaniakeelsest verbist ,,tapar” ehk ,,katma” ning legendi kohaselt oli Hispaania möödunud sajandivahetusel valitsenud Alfonso XIII oma Cádizi reisi ajal ühes tuulises baaris peatunud ning palunud kelneril tolmu ja liiva joogist eemale hoidmiseks asetada tema joogiklaasi peale singiviil. Kuningale olevat seesugune serveering nõnda palju meeldinud, et tellis ka järgmise joogi koos ,,kummalise” lisandiga. Veel räägitakse ka seda, et tapad kui esialgsed söödavad joogikaunistused loodi eesmärgiga peletada eemale kärbseid ning varjata odava veini halba lõhna. 

Traditsioon tänapäeval

Ehkki tapade kultuuri juured ulatuvad legendi järgi suisa XIII sajandisse, on see ka tänapäeva Hispaania kultuuris tugevalt kinnistunud. Erinevates Hispaania piirkondades on traditsioonid ning ,,väikeste ampsude” nimetused mõneti erinevad, näiteks Baskimaa tapad on hoopiski pintxo’d, mille üks armastatuim variant on gilda’d. Viimaste võlu peitub nende lihtsuses — maitsva roa saab valmis torgates hambatikule oliivid, anšoovised ja vürtsikad piprakaunad.

Paljude hispaanlaste uueks traditsiooniks on kujunenud ütlus ,,Ma lähen tapat nautima!”. Sisuliselt tähendab see baarist baari käimist ühe õhtu jooksul — alustades ühe jahutava joogi ja mõne tapaga ühes baaris ning järgmise joogi ja pisikese ampsuga järgmises. Nõnda kujuneb paljude hispaanlaste õhtu erinevate toitude ja jookide proovimiseks ning ühiselt veedetud aja nautimiseks. Ühed lähevad ,,tapa–jahile” enne hilist õhtusööki, ent teised kujundavad sellest ka endale omaette toidukorra.

Ja miks mitte proovida ka ise?

Nagu lugesite, on tapad väga variatiivsed ning neid on võimalik kodus vastavalt enda eelistustele järgi proovida. Miks mitte kujundada oma järgmine õhtusöök sõpradega, nautides suvist Eesti ilma ja head veini, laual maitsvad tapad ootamas?

Hispaania Maja saab teid sellega aidata! Õigelt tapade–õhtusöögilt ei puudu kindlasti meie  imemaitsvad mereannid, vürtsikad ja vähem vürtsikad oliivid, meie õpilaste armastatud väärisoliiviõli ja meresoolaga kartulikrõpsud, artišokid ning traditsiooniline liha. Ja loomulikult — tapad maitsevad paremini koos õige hispaania veini ja õllega!

Tahad kodus Hispaania tapaseid proovida või neid külla minnes kaasa võtta? Tule astu Hispaania maitsete poest läbi (Tondi 42) või mine vaata meie veebipoodi.