La Chinata näol on tegemist pereäriga, mis tegutseb juba aastast 1975. Nimi “La Chinata” tuleneb sellest, et just nii kutsutakse firma asutaja, Florentino Oliva, sünniküla (Malpartida de Plasencia) elanikke. Praeguseks hetkeks on La Chinata suitsupaprika pulbrid saavutanud rahvusvahelise prestiiži ja neid eksporditakse enam kui 50 riiki üle kogu maailma. Eestis on Hispaania Maja ainus koht, kust võid leida laiahaardelise valiku selle tunnustatud kaubamärgi tooteid. Tutvu kogu valikuga siin!
Kui Sa pole kindel, mida nendest maitsvatest suitsupaprika pulbritest või helvestest valmistada, siis oleme siia kokku kogunud 7 põnevat retsepti – üks igaks nädalapäevaks!
Head katsetamist ja ¡buen provecho!
Veiseliha guljašš
Ettevalmistusaeg: 20 minutit
Küpsemisaeg: 70 minutit
Kogus: 4 inimesele
Koostisosad
- Pool kilo veiseliha
- Mõned kartulid
- 1 tomat
- 1 punane paprika
- 1 sibul
- Sool ja pipar
- Ekstra-väärisoliiviõli
- Kaks supilusikatäit La Chinata magusat suitsupaprika pulbrit ja pool supilusikatäit teravat suitsupaprika pulbrit (saadaval ka komplektina)
Kuidas valmistada?
Lõika veiseliha umbes kahe-kolme sentimeetri suurusteks kuubikuteks. Lisa soola ja pipart ning raputa lihale kergelt jahu peale. Pruunista liha kergelt oliiviõliga pannil ja tõsta kõrvale.
Lõika sibul ribadeks ning punane paprika ja tomatid kuubikuteks. Prae sibul ja paprika kergelt läbi. Kui need on läbi küpsenud, lisa tomat ja liha. Lisa nii palju vett, et kõik koostisosad oleks kaetud, ning kaks lusikatäit La Chinata magusat suitsupaprika pulbrit ja pool lusikatäit teravat suitsupaprika pulbrit. Kui segu hakkab keema, keera kuumus madalaks ja lase roal kaks tundi haududa.
Pärast seda lisa kuubikuteks lõigatud kartulid ja lase toidul veel kolmkümmend minutit küpseda, seejärel tõsta see tulelt.
Soovitus: Vee asemel võid kasutada veiselihapuljongit, et saada intensiivsem maitse.
Koostisosad
- 1 kg värskeid kartuleid
- 3 küüslauguküünt, õhukesteks viiludeks lõigatud
- Ekstra-väärisoliiviõli
- Helvessool
Cajuni maitseainesegu
- 3 teelusikatäit sibulapulbrit
- 3 teelusikatäit magusat või teravat La Chinata suitsupaprika pulbrit (saadaval ka komplektina)
- 1 teelusikatäis oreganot
- 1 teelusikatäis tüümiani
- ½ teelusikatäis köömneid
- 1 teelusikatäis musta pipart
- 1 teelusikatäis valget pipart
Kuidas valmistada?
Pese kartulid põhjalikult läbi, aga ära neid ära koori. Kuivata kartulid ja lõika jämedateks sektoriteks.
Aseta kartulid ahjuplaadile või -vormi, lisa kõik maitseained ja oliiviõli.
Sega kartulid kätega hoolikalt läbi, et need saaks ühtlaselt maitsestatud. Lase mõni minut seista ja eelsoojenda ahi 200 kraadini.
Kui ahi on soojenenud, aseta plaat/vorm umbes 25 minutiks ahju või oota, kuni kartulid on kuldpruunid (küpsetamisaeg sõltub tihti ahjust ja sektorite suurusest). Iga 10. minuti tagant sega kartuleid puulusikaga, et need oleks ühtlaselt pruunistunud.
Kui kartulid on valmis, tõsta need ahjust välja ja puista peale maitse järgi helvessoola. Serveeri koheselt. Muide, kartulite kõrvale sobib eriti hästi näiteks Finca la Barca suitsune majonees või suitsutatud majonees alioli.
Punane pasta suitsutatud paprikaga
Ettevalmistusaeg: 20 minutit
Küpsemisaeg: 30 minutit
Kogus: 4 inimesele
Koostisosad
Kuidas valmistada?
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees. Kurna ja tõsta kõrvale.
Prae oliiviõlis tükeldatud küüslauk ja sibul. Kui need on läbi praetud, lisa pannile purustatud tomatid, sool, pipar, oregano, veidi suhkrut ja paar lusikatäit La Chinata paprikapulbrit. Hauta keskmisel kuumusel vähemalt pool tundi.
Serveeri pasta koos kastmega ja raputa peale riivitud parmesani.
Rustikaalne pitsa kirsstomatite ja gorgonzola sinihallitusjuustuga
Kogus: 6 inimesele
Taigna jaoks läheb vaja
- 400 g nisujahu
- 1 pakk kuivpärmi
- 0,5 tl soola
- 2,5 dl käesooja vett
- 2 sl ekstra-väärisoliiviõli
Pitsakatte jaoks läheb vaja
- 600 g kirsstomateid
- 180 g gorgonzola sinihallitusjuustu
- Värskeid basiilikulehti
- Maitse järgi kuivatatud tüümiani pulbrit
- Mõned värsked tüümianioksad
- Jahu taigna rullimiseks
- Ekstra-väärisoliiviõli taigna määrimiseks
- La Chinata magusad suitsupaprika helbed
Kuidas valmistada?
Sega kausis jahu, pärm ja sool. Lisa õli ja vesi. Sega taigent kätega, kuni oled saavutanud ühtlase massi. Pane taigen jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit, kuni mass on sitke.
Jaota taigen umbes 4-5 pallikeseks, kata pallid toidukile või rätikuga ning lase neil soojas kohas kerkida, kuni nad on umbes kaks korda suuremad kui algselt. Seejärel aseta taigen kergelt jahusele lauale, vormi pitsapõhjaks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Pese kirsstomatid ja prae neid väheses oliiviõlis (praadimine ennetab seda, et tomatid küpsetamisel liiga palju vedelikku välja ei laseks). Lase jahtuda ja jaota tomatid ühtlaselt pitsapõhja peale. Määri pitsataigna servad oliiviõliga ja küpseta 200ºC juures umbes 9 minutit (küpsetamisaeg oleneb põhja paksusest), kuni põhi on kuldpruun. Eemalda pitsa ahjust ja lisa kohe peale gorgonzola juust ja lase sellel sulada (kui vaja, võid pitsat ahjus veel 2 minutit hoida, et juust ära sulaks). Lõpuks puista pitsa peale suitsupaprika helbed, tüümianipulber, tüümiani oksad, basiilikulehed ja nirista peale veidi oliiviõli.
Koostisosad
- 320 g Bomba riisi
- 150 g seeni
- 1 keskmise suurusega sibul
- Maitse järgi võid
- Maitse järgi parmesani
- Sool ja must pipar
- 2 liitrit kana- või köögiviljapuljongit
- 2 supilusikatäit ekstra-väärisoliiviõli
- Värsket basiilikut (serveerimiseks)
- La Chinata suitsupaprika helbed
Kuidas valmistada?
Kuumuta potis puljong.
Koori ja haki sibul ning prae potis koos oliiviõliga, kuni sibul on pehme. Puhasta ja haki seened ning lisa potti. Lase segul veel 5 minutit haududa.
Lisa sibula ja seente hulka riis ja suitsupaprika helbed. Sega korralikult, kuni riis on sibulatelt ja seentelt kerge värvuse saanud.
Kui puljong on keema läinud, lisa seda vähehaaval riisile, lastel riisil puljongit sisse imada. Korda seda, kuni riis on valmis. Seejäral lisa või ja parmesan, sega hoolikalt läbi ja maitsesta soola ja pipraga.
Serveerimisel määri taldriku põhja oliiviõli ja lisa ka natuke suitsupaprika pulbrit. Tõsta risotto taldrikule ja kaunista värske basiilikuga.
Mehhikopärased fajitad kana ja köögiviljadega
Valmistamisaeg: 50 minutit
Kogus: 4 inimesele
Koostisosad
- 8 tortiljat
- 500 g kanarinda
- 1 roheline paprika
- 1 punane paprika
- 1 kollane paprika
- 1 sibul
- Ekstra-väärisoliiviõli
Kana maitsestamiseks läheb vaja
Mehhikopäraseks kastmeks läheb vaja
- 8 väga küpset ploomtomatit
- 1 supilusikatäis madalal kuumusel valmistatud tomatikastet
- ½ sibulat
- 1 roheline paprika
- 2 küüslauguküünt
- Pool tassi vett
- Maitse järgi soola ja musta pipart
- Ekstra-väärisoliiviõli
- La Chinata suitsutatud paprikahelbed (vastavalt maitsele kas teravad või magusad)
- Pool punti hakitud värsket koriandrit
Kuidas valmistada?
Kastme valmistamine:
Prae hakitud roheline paprika ja sibul väheses oliiviõlis. Lisa küüslauk ja küpseta veel mõni minut. Lisa hakitud ploomtomatid ja veidi vett. Hauta madalal kuumusel 7-8 minutit. Lisa tomatipasta ja maitsesta soola, pipra ja suitsupaprika helvestega, seejärel sega sisse ka värske koriander. Tõsta kaste kõrvale.
Kana ja köögiviljade valmistamine:
Lõika kanarind ribadeks ja maitsesta hakitud küüslaugu, soola, pipra ja köömnetega.
Viiluta paprika ja sibul.
Kuumuta pannil oliiviõli ja prae kana, kuni see on kuldpruun, seejärel lisa suitsutatud paprikahelbed. Eemalda tulelt.
Prae samal pannil köögiviljad ja sega kanaga kokku.
Fajitade kokku panemine:
Soojenda tortiljad pannid ning täida kana-köögiviljaseguga. Serveeri koos mehhiko kastmega.
Koostisosad
- 4 burgerisaia
- 2 väikest tomatit (viilutatud)
- 1 väike punane sibul (viilutatud)
- 8 salatilehte
- 100 g värsket peeti (riivitud)
- 30 g ricotta juustu (läbi nõretatud)
- 100 g punast kinoat
- 1 tassitäis vett
- 150 g punaseid ube (tambitud)
- 75 g valtsitud kaera
- 1 munakollane
- 2 küüslauguküünt (hakitud)
- 2 supilusikatäit värsket peterselli (hakitud)
- Maitse järgi koriandrit, köömneid, soola ja pipart
- Maitse järgi La Chinata magusat suitsupaprika pulbrit
- 1 teelusikatäis ekstra-väärisoliiviõli
Guacamole
- 1 keskmise suurusega avokaado
- 1 supilusikatäis peterselli (hakitud)
- 2 supilusikatäit sidrunimahla
- 1 küüslauguküüs (hakitud)
- Maitse järgi soola
- Maitse järgi La chinata teravat suitsupaprika pulbrit
Kuidas valmistada?
Eelsoojenda ahi 175 kraadini. Loputa kinoa sõelal läbi ja leota 10 minutit külmas vees. Nõreta läbi ja pane paksu põhjaga potti. Lisa juurde tassitäis vett ja keeda tasasel tulel 15-20 minutit, kuni kogu vesi on imendunud. Peale keetmist aja kinoa kahvli abil kohevaks. Sega keskmise suurusega kausis kokku peet, kinoa, oad, munakollane, ricotta, küüslauk, petersell, kaerahelbed, sool, pipar, suitsupaprika helbed, köömned ja koriander. Vormi segu neljaks palliks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta pallid ettevaatlikult lamedaks (et neist saaksid kotletid). Pintselda oliiviõliga ja küpseta 15 minutit.
Guacamole valmistamiseks aseta kõik koostisosad kaussi ja tambi kahvliga ühtlaseks massiks.
Kui kotletid on valmis saanud, pane need kukli vahele koos guacamole, tomativiilude, sibula ja lehtsalatiga.
BOONUS RETSEPT
Suitsupaprikane popkorn
Ettevalmistusaeg: 2 minutit
Küpsemisaeg: 8 minutit
Kogus: 2 inimesele
Koostisosad
- Pakk mikropopkorni
- 1 supilusikatäis ekstra-väärisoliiviõli
- 1 supilusikatäis La Chinata suitsupaprika pulbrit (vastavalt eelistusele kas vürtsikat või magusat)
Kuidas valmistada?
Valmista mikrolaineahjus popkorn vastavalt pakendil olevatele juhistele. Vala popkorn kaussi ja lisa sinna hulka oliiviõli ja “La Chinata” suitsupaprika pulber. Sega kõik läbi ja popkorn ongi nautimiseks valmis!
Head isu! ¡Buen provecho!