Postitus avaldatud 04.11.2024

Hispaania veinikultuur on rikkalik ja mitmekülgne, pakkudes erinevate maitsete avastamist ning ajaloolist pärandit, millest osa on ka Bodegas Alvear, Andaluusia vanim veinitootja ja üks Hispaania kõige auväärsemaid veinimaju. Üle 300 aasta kestnud veinivalmistamise traditsioonid elavad edasi perekonna kaheksanda põlvkonna käe all, pakkudes maailmale Pedro Ximénezi viinamarjadest valmistatud kõrgekvaliteedilisi veine ja vermutit.

Ajalooline teekond läbi sajandite

Bodegas Alveari lugu algab Trasmiera mägises piirkonnas Burgoses, kust Alveari perekond alustas oma teekonda La Rioja kaudu Córdobasse. Veinimaja asutaja Diego de Alvear kolis Montillasse, kus ta 1729. aastal rajas oma esimese väikese veinikeldri. Tolleaegne veinikelder, kus Diego kätetöö täitis butiik-tüüpi vaate ja amforaid, sai esialgu tema oma väikeseks maailmaks ja kujunes  hiljem suureks veinimajaks.

Aastate möödudes võttis Alvear uue suuna, ta laienes ja jõudis 18. sajandi lõpus Inglismaale, kus vein kogus veelgi kuulsust. See kasv oli Diego ja tema poja Santiago ühise pühendumuse vili, viies Alveari populaarsuse uutesse kõrgustesse.

Pedro Ximénez ja Montilla-Morilese piirkonna eripära

Bodegas Alveari kodupiirkond Montilla-Moriles on tuntud Pedro Ximénezi viinamarjade poolest, millest veine valmistatakse ja mis annavad neile sügava, rikkaliku maitse. Alveari viinamarjaistandused asuvad Montilla ja Morilese mägede valgetel albariza* muldadel, mis võimaldavad Pedro Ximénezi viinamarjadel saavutavada aeglasema ja tasakaalustatuma küpsemise. Lisaks kasutatakse tammevaate ja looduslikku velo de flor pärmikihti, mis annab veinidele oma unikaalse iseloomu.

* Albariza on lubjakivine ja väga valge muld, mis on silmatorkava, kriidise välimusega ning koosneb peamiselt kaltsiumkarbonaadist, savist ja ränidioksiidist. Selle mulla eripära seisneb selle suurepärases vee säilitamisvõimes: kuigi Andaluusia on kuum ja kuiv piirkond, suudab albariza muld hoida vihmavett ja vabastada seda järk-järgult viinamarjataimedele kuivematel perioodidel. See tagab viinapuudele vajaliku niiskuse, aidates viinamarjadel küpseda aeglasemalt ja tasakaalustatumalt, mis on Pedro Ximénezi ja teiste Andaluusia viinamarjade kvaliteedi seisukohast väga oluline. See unikaalne muld mõjutab veini maitset ja tekstuuri, andes sellele piirkonnale ja sealt pärit veinidele omased mineraalsed nüansid ja sügava iseloomu.

Asoleo-protsess – Andaluusia päikese abiga

Montilla südames viiakse ellu sajanditevanust veinivalmistamise traditsiooni, mis annab elu Bodegas Alveari erakordsetele Pedro Ximénezi veinidele. Üks neist traditsioonidest, asoleo-protsess, toob esile Alveari veinide maitse sügavuse ja täidluse.

Asoleo-protsessis transporditakse viinamarjad väikestes, kuni 10-kilostes kastides põllule, kus Andaluusia päike aitab viinamarjades suhkruid kontsentreerida. Täieliku küpsuse saavutamiseks pööratakse iga viinamarjakobar käsitsi ümber, et marjad ühtlaselt kuivaksid ja soovitud magususe saavutaksid. See metoodiline protsess on Pedro Ximénezi aastakäigu ja solera-veinide erilise maitse ja kvaliteedi nurgakivi.

Tootmisprotsessi saladused

Milliseid saladusi peidab endas sõõm Alveari veinist? Bodegas Alvear on sajanditepikkuse pühendumusega hoidnud elus traditsioone ja keskendunud Pedro Ximénezi magusate veinide täiuslikule valmistamisele. 

19. sajandil tõi Don Diego de Alvear y Ward Hispaaniasse esimese hüdraulilise pressi, importides selle Manchesterist. Austusest oma pärandi vastu kasutab Alvear endiselt seda süsteemi, mis ühendab kunsti ja tehnika, et õrnalt pressida päikesekuivatatud viinamarju ja ammutada neist parim. Iga kord, kui naudid nende Pedro Ximénezi veini, on see austusavaldus Alveari pere teedrajavale visioonile.

Veinide tootmise ja laagerdamise traditsioonid

Bodegas Alvear kasutab oma veinide laagerdamiseks criaderas y soleras süsteemi, mis on Andaluusia traditsiooniline meetod ja võimaldab hoida veini kvaliteeti aastast aastasse. Selles süsteemis on tammevaadid laotud ridadena, kus igal kihil on oma kindel roll veini küpsemises ja maitse kujundamises.

Alumise rea ehk solera vaadid sisaldavad kõige vanemat veini. Sealt võetakse osa veini villimiseks, misjärel täidetakse vaadid uuesti järgmise kihi – criadera veini ehk noorema veiniga. Seda protsessi korratakse ülespoole, kus noorim vein lisatakse kõige ülemisse ritta. Süsteem ei ühenda vaate füüsiliselt; vein liigub järjestikustes etappides käsitsi vaadist vaati, kusjuures iga etapp lisab veinile uusi maitsenüansse. Aastate jooksul seguneb igas vaadis erineva aastakäigu vein, mis annab Alveari veinidele sügava, rikkaliku ja järjepideva maitseprofiili.

Alveari laagerduskeldrid on olulised nii ajalooliselt kui ka arhitektuuriliselt. La Sacristía ja El Liceo on koduks kõige vanematele veinidele, samas kui Pedro Ximénezi veinide hoidmiseks kasutatakse Buganvillase keldrit. Iga keldri nurgake ja tammevaat on seotud 284-aastase veinivalmistamise ajaloo ja kogemusega.

Rahvusvaheline šerrinädal Hispaania Majas

Hispaania Maja tähistab rahvusvahelist šerrinädalat ning sel puhul on meil suur au tervitada Bodegas Alveari esindajat Ana Valderrama Serratot. Kolmapäeval, 6. novembril 2024 kell 19.15 toimub Hispaania Majas eriline šerriveinide õhtu, kus osalejatel on võimalus avastada Andaluusia šerriveinide rikkalikke maitseid. Ana Valderrama Serrato on spetsiaalselt selleks sündmuseks tulnud Andaluusiast ja tutvustab osalejatele šerriveinide olemust ning nende kultuurilist tähtsust Hispaanias.

Õhtu jooksul degusteerime viit erinevat šerritüüpi veini: Fino, Amontillado, Oloroso, Cream tüüpi liköörvein ja imeline magus PX Solera 1927. Kõik veinid on valmistatud Montilla-Moriles’i piirkonna tunnusviinamarjast Pedro Ximénez, mis annab neile sügava ja rikkaliku maitse.

Veiniõhtu toimub inglise keeles, kuid kõik küsimused on oodatud ka hispaania keeles. See on suurepärane võimalus kohtuda veinikultuuri eksperdiga ja saada vastuseid šerrimaailma puudutavatele küsimustele.

Alvear Rojo vermut – saadaval Hispaania Maja poes

Hispaania Maja pakub oma valikus Alvear Rojo vermutit – kõrgelt hinnatud jooki, mis on valmistatud Pedro Ximénezi viinamarjadest. See vermut on tuntud oma magusa ja täidlase maitse poolest ning on pälvinud rahvusvahelist tunnustust. Alvear Rojo vermut on hinnatud 94 punktiga mainekas Peñini veiniteatmikus, mis Hispaanias tunnustab parima kvaliteediga veine. Samuti on Alvear Rojo võitnud kuldmedali Eesti konkursil “Aasta Vein 2024”, mida korraldab MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon.

Aasta Veini tunnustus aitab veinisõpradel ja sommeljeedel kiiresti leida Eesti veiniturult parimaid veine ning avastada uusi maaletoojaid ja veinivalmistajaid. Tutvu Alvear Rojo vermutiga ja osta see meie poest!

Külasta Bodegas Alveari Andaluusias

Kui oled huvitatud Alveari veinide ja vermuti lugu ise kogema, võid nende veinikeldreid külastada Montillas, Andaluusias. Alveari ajaloolised keldrid ja solerad annavad külastajatele võimaluse näha sajanditepikkust veinipärandit, mis on hoolikalt põimunud kaasaegse veinikultuuriga.

Bodegas Alvear ei ole lihtsalt veinimaja – see on ajalooline monument ja kultuuripärand, mis jäädvustab Hispaania veinikultuuri põnevat ajalugu ja ainulaadseid maitseid. Astu samm ajalukku ja avasta Alveari veinid, mida on perekondliku hoole ja kirgliku pühendumusega valmistatud juba üle kolme sajandi. Tule kuula nende lugu!

Kogu ürituste kava näed siin.

VÕTA OSA MEIE ÜRITUSTEST

 

Rahvusvaheline šerrinädal: Bodegas Alvear Hispaania Majas | eelregistreerudes 30 € / kohapeal 36 € | Kolmapäev, 6. november 2024 kell 19.15

Avasta Lõuna-Hispaania veinistiilid!

Kutsume sind nautima unikaalset veiniõhtut, kus saad avardada oma maitsemeeli ja tutvuda Lõuna-Hispaania veinide rikkaliku maailmaga. Seekord on Hispaania Majas külaliseks Bodegas Alveari esindaja Ana Valderrama Serrato, kes on spetsiaalselt selleks sündmuseks siia lennanud otse Andaluusiast, et tutvustada meile šerrimaailma saladusi.

Veiniõhtu raames maitseme viit erinevat šerritüüpi veini: Fino, Amontillado, Oloroso, Cream tüüpi liköörvein ja magustoiduks imeline PX Solera 1927. Kõik joogid on valmistatud Montilla-Moriles piirkonna tunnusviinamarjast Pedro Ximénez, mis annab neile veinitüüpidele iseloomulikult sügava ja rikkaliku maitse.

NB! Veiniõhtu toimub inglise keeles, kuid küsimusi võib esitada ka hispaania keeles.