Hispaaniakeelse telesarja soovitus: Verano Azul

Verano Azul

Jagame sulle hispaaniakeelset seriaalisoovitust, mille keelekasutus ja tempo võimaldavad sarja jälgida ka neil, kes alles õpivad hispaania keelt. Keeleõppe juures on oluline hispaania keelega ka väljaspool klassiruumi kokku puutuda ja üks hea võimalus selleks on vaadata mõnda hispaaniakeelset filmi või sarja. Seekord tutvutstame sulle tervele perele mõeldud seriaali, mis on valminud juba 40 aastat tagasi ja mille tegevus toimub eestlaste seas väga armastatud Andaluusias, täpsemalt Málaga lähedal asuvas rannikukülas Nerjas. 

Miks nii vana sarja soovitada? “Verano Azul” on Hispaanias taas populaarne, see sobib vaatamiseks tervele perele, nii täiskasvanutele kui ka lastele ning loomulikult kõikidele hispaania keele õpilastele. See oli Hispaania Maja asutaja Neftali lemmikseriaal, kui tema üles kasvas. Kuna Hispaania on 40 aastaga palju muutunud, siis viib see sari meid tagasi 80ndate Hispaaniasse. Kas sa oled populaarset rannikulinna Nerjat külastanud? Vaata, milline see aastal 1981 välja nägi.

https://jumpshare.com/embed/ymKqi52sGfC4LUN91OWi

“Verano Azul” sai 1980. aastatel Hispaanias väga palju tähelepanu. Sarja osad filmiti erinevates kohtades Lõuna-Hispaanias, kuid suurem osa filmivõtetest toimusid rannikulinnas Nerjas.

Telesarja lavastajaks on särav Antonio Mercero, kes on pärjatud mitme rahvusvahelise filmiauhinnaga, nende seas Emmyga. Sarja edu peegeldub ka tänapäevases Nerjas, kus hoitakse “Verano Azuli” mälestust elus. Austusavaldusena Antonio Mercerole asub Burriana rannas teda kujutav skulptuur. Selle promenaadi lõpus saad nautida kuulsat paellat rannabaaris, mis oli osa Verano Azuli stsenograafiast.

Sarja auks ehitati Verano Azuli park, mis asub Balcón de Europa vaatepunktist vähem kui kilomeetri kaugusel. Just selles pargis asub kuulus Dorada I paat – koopia omapärasest paadist, milles Chanquete elas ja millest sai seriaali üks populaarsemaid sümboleid. Chanquete’i paati võib nimetada ka Nerja ajaloo sümboliks.

Linn ei unusta ka Chanquetet – “Verano Azuli” ühte peategelast. Calahonda rannapromenaadil tema auks püstitatud ausammas, kus ta mõtiskledes merele vaatab. Veel üks rand, mis kuulus sarja imeliste võttepaikade hulka, on La Caleta de Maro. Antena 3 telekanal kuultas selle ranna aastal 2014 Hispaania teiseks kõige ilusamaks rannaks. See ei ole küll ametlikult nudistide rand, kuid seal võid end vabamalt tunda.

https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d102246.25832146038!2d-3.9097811388179298!3d36.78986104647885!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0xd7224140ee51c49%3A0x403d278a576e700!2zTmVyamEsIE3DoWxhZ2EsIFNwYWlu!5e0!3m2!1sen!2see!4v1678087141599!5m2!1sen!2see

Kus asub Nerja? Nerja asub Andaluusias, Málaga provintsis Costa del Solis, Málagast 50 km kaugusel. Lisaks ilusatele randadele ja merevaadetele asuvad Nerjas ka kuulsad Nerja koopad, mis avastati 1959. aastal. Piirkonnas on häid matkaradu ja nagu juba mainitud imelisi randu. 

Kõike seda ilu näeb ka telesarjas “Verano Azul”. Andaluusia on üldse üks imeline piirkond, väga mitmekülgne ja pakub palju avastamist nii looduse, ajaloo kui ka kulinaaria poole pealt. Seetõttu käime me hispaania keele õpilastega Andaluusias ka hispaania keelt õppimas. Järgmine keelereis viib meid Nerja lähedal asuvasse Málagasse, samuti teistesse Lõuna-Hispaania linnadesse Sevillasse ja Cádizisse.

Kui sa ei ole selles piirkonnas veel käinud, siis lase “Verano Azulil” end sellesse ilusse viia. Ja kui sa oled Nerjat külastanud, siis on sul kindlasti põnev näha, kuidas see linn ja seda ümbritsev piirkond on neljakümne aastaga muutunud.

Millest draamasari räägib?

“Verano Azul” räägib ühe pundi noorte seiklustest nende suvepuhkuse ajal ühes Hispaania lõunaranniku väikelinnas. Peategelasteks on seitse last: Quique, Javi, Pancho, Bea, Desi, Tito ja Piraña vanuses 8–16, kes kohtuvad kahe täiskasvanuga, kellega nad jagavad palju uusi kogemusi: nendeks on maalikunstnik Julia ja sõbralik pensionär Chanquete, kes elab mäetipul asuvas paadis.

19 episoodi jooksul käsitletakse mitmeid noortele olulisi teemasid: teismeiga, täisealiseks saamist, surma, põlvkondade lõhet, õigust protestida, eetilisi väärtusi, peresuhteid ja räägitakse isegi ehitusettevõtete spekulatsioonidest Hispaania rannikul.

Kuidas vaadata seriaali?

Mine Hispaania rahvusringhäälingu RTVE lehele, mis töötab natuke nagu Netflix või meie oma rahvusringhäälingu Jupiter.

Otselink sellele 80ndatel Hispaanias populaarsele sarjale “Verano Azul” asub siin!

Lingile jõudes on ees sarja tutvustav info, selle hispaaniakeelne sünopsis ja tegelaste ning filmitegijate nimed. Sarjal on 19 osa ja need leiab vajutades Detalles‘e kõrval asuvale sõnale Episodos. Sealt leiad kõik sarja osad ja saad neid otsast peale vaatama hakata. 🙂

Selleks et seriaali osasid hispaaniakeelsete subtiitritega vaadata, mine hiirega video alumisse paremasse nurka ja keskmisest ikoonist saad subtiitrid aktiveerida.

Head vaatamist!


Tahaksid ka ise seda põnevat piirkonda külastada? Tule õpi meiega hispaania keelt Andaluusias! Kevadel ja ka sügisel läheme koos Lõuna-Hispaaniasse! Loe lähemalt aprillis toimuvatest keelereisidest siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.eeSelleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot leiad tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.