Postitus avaldatud oktoobris 2024

Rahvusvaheline šerrinädal toimub sel aastal 4.-10. novembril ja toob kokku veinisõbrad üle maailma, tähistades Hispaania kuulsat kangestatud veini – šerrit. Tegu on Hispaania kultuuripärandi lahutamatu osaga, mille juured ulatuvad sajandite taha. Šerrivein on unikaalne tänu oma mitmekesistele stiilidele ja solera-süsteemis vanandamisele, mis loob veinis rikkalikke maitseid ja komplekssust. Sellest inspireerituna on ka Hispaania Maja järgmine veiniõhtu pühendatud šerrile.

Mis on šerri?

Šerri on eriline kangestatud vein, mida toodetakse peamiselt Jerezi ja Montilla-Moriles piirkondades Lõuna-Hispaanias. Seda valmistatakse peamiselt viinamarjasordist Pedro Ximénez, mis annab šerrile selle iseloomulikult magusa ja täidlase maitse.

Šerri ajalugu ulatub tagasi aega 1100 a eKr, mil foniiklased asutasid Cádizi linna (esialgne nimetus Gades) ning tõid endaga kaasa veinivalmistamise kunsti. Selle populaarsus kasvas eriti keskajal ja renessansiajal, mil seda hakati eksportima üle Euroopa. 

Läbi ajaloo on šerril olnud privileegitud koht – see oli maadeavastajate Kolumbuse ja Magalhãesi lemmikvein, selle kohta on kiidusõnu lausunud William Shakespeare ja Alexander Fleming pidas seda parimaks ravimiks haiguste vastu. Tänapäeval on šerri tuntud oma kõrge kvaliteedi ja maitsete mitmekesisuse poolest. Šerril on üks maailma vanimaid ja ainulaadsemaid veinivalmistustehnikaid, mis teeb sellest erakordse ja ainulaadse veini.

Šerristiilid on väga mitmekesised:

  • Fino – kuiv ja kerge, sobib hästi mereandidega.
  • Amontillado – kergelt pähkline, sobib valgete lihade ja seentega.
  • Oloroso – rikkalik ja täidlane, ideaalne koos ulukiliha ja vanemate juustudega.
  • Cream – magus, pehme ja sobib hästi magustoitude kõrvale.
  • Pedro Ximénez (PX) – eriti magus ja siirupine, suurepärane koos sinihallitusjuustu või jäätisega.

 

Rahvusvaheline šerrinädal: Globaalne tähistamine

Rahvusvaheline šerrinädal algas 2014. aastal ning sellest ajast on see kasvanud maailma suurimaks šerriveinide pidustuseks. Igal aastal korraldatakse rohkem kui 20 000 sündmust üle 30. riigis, mis hõlmavad nii gastronoomilisi kui ka kultuurilisi üritusi.

Sel nädalal toimuvad veini degusteerimised, šerriga toidu ja veini paaritamised ning kokteilide valmistamise õpitoad. See on suurepärane võimalus nii kogenud veinisõpradele kui ka algajatele šerri maailmaga tutvumiseks. 

Esimest aastat tähistame šerrinädalalat ka Hispaania Majas üritusega “Rahvusvaheline šerrinädal: Bodegas Alvear Hispaania Majas“, mis toimub 6. novembril. Ürituse teeb eriliseks see, et kohal on Lõuna-Hispaania veinikoja Bodegas Alvear esindaja Ana Valderrama Serrato isiklikult. Üritusega saad lähemalt tutvuda siin ja seal samas saad ennast veiniõhtule ka kirja panna. Tule saa osa sellest globaalsest tähistamisest!

Šerri unikaalne tootmisprotsess

Šerri veinide valmistamine Jerezi piirkonnas on unikaalne ja pärineb iidsetest aegadest. Selle veini küpsemine toimub criaderas y solera süsteemis, kus vanim vein võetakse alumisest vaadist (solera) ja täidetakse noorema veiniga ülemistest ridadest. See meetod tagab ühtlase kvaliteedi aastast aastasse ja võimaldab veinil küpseda rohkem kui 20-30 aastat. Šerriveinid on ühed vanimad maailmas ja nende küpsemisprotsess kestab vähemalt kaks aastat, hõlmates oksüdatiivset ja flor-kihi all vanandamist. See protsess annab šerrile selle komplekssuse ja sügavuse, mida teistes veinides harva kohtab.

Šerri kokteilid: avasta uusi maitseid

Šerrit kasutatakse tihti ka kokteilide valmistamisel. Siin on mõned klassikalised šerrikokteilid:

  • Sherry Cobbler – Fino, suhkur, tsitrus ja purustatud jää.
  • Tuxedo No. 2 – Fino või Manzanilla, džinn, maraschino-liköör ja absint.
  • Rebujito – Fino koos limonaadi või soodaga, ideaalne värskendav jook suveks.

Kuidas tähistada šerrinädalat?

Osale šerrile pühandatud üritustel (nt Hispaania Majas), olgu need siis füüsilised või virtuaalsed. Kui plaanid kodus tähistada, võid korraldada omaenda šerri degusteerimise, kus saad proovida erinevaid šerristiile koos sobivate toitudega. Lisaks võid proovida valmistada šerrikokteile ja jagada neid sõpradega.

Šerri veinid on ideaalsed kaaslased erinevatele roogadele, pakkudes täiuslikku tasakaalu magusate ja kuivade maitsete vahel. Neid kasutatakse üha enam maailmakuulsate kokkade menüüdes tänu nende mitmekülgsusele. Šerri veinide aroomid, alates mandlist ja karamellist kuni värskete õunteni, täiustavad mereande, liharoogasid, juustusid ja magustoite. Avasta šerri rikkalikud maitsed ja leia inspiratsiooni toidupaarideks ning retseptideks. Kui Serriveinid sinus suuremat huvi tekitasid, siis saad alla laadida praktilised juhendid ja retseptisoovitused, et viia oma maitseelamused uuele tasemele.

JUHENDID JA RETSEPTISOOVITUSED:

Tapas & Sherry Pairings Essential Guide (inglise ja hispaania keeles)

Sherry Wine Pairing Chart (inglise keeles)

Maridaje con Jerez guía rápida (hispaania keeles)

Rahvusvaheline šerrinädal pakub suurepärase võimaluse avastada Hispaania veinipärandit ja šerri mitmekesiseid maitseid. Kas oled juba šerriga tuttav või soovid seda esmakordselt proovida, see nädal annab võimaluse sukelduda sügavamale Hispaania veinikultuuri ja nautida midagi uut.

Liitu ülemaailmse pidustusega ja alusta oma šerriteekonda juba täna! Lisainfot ja sündmuste kohta saad leida siit: Rahvusvaheline Šerrinädal.

Hispaania Maja toob Eestisse ehtsad ja kvaliteetsed Hispaania maitsed. Meie tootevalik on hoolikalt valitud, paljud brändid pärinevad pereettevõtetest, kus on hoitud ja edasi antud traditsioone juba mitmeid põlvkondi.

Hispaania Maja veinipoes leiad hoolikalt valitud Hispaania veinid, mis esindavad erinevaid piirkondi ja maitseid. Pakume kvaliteetseid veine, sealhulgas populaarseid cava’sid ning parimat vermutit, mis kõik sobivad nii pidulikele sündmustele kui ka igapäevaseks nautimiseks. Šerrinädala puhul on meie valikus ka šerri. Head traditsioonilisi Hispaania veinid toovad sinu lauale Vahemere hõngu ja kultuuri.