Hispaania köök on tuntud oma maitserikaste ja autentsete roogade poolest, milles mängivad suurt rolli just kastmed. Klassikalised alioli, salsa brava ja Caesari kaste annavad igale roale iseloomuliku maitse ja tekstuuri, olgu tegu lihtsa tapas-taldriku või toitva pearoaga.

Selles postituses jagame mitmeid lihtsaid, kuid maitsvaid retsepte, mis toovad Hispaania köögi võlud sinu lauale. Iga retsept on loodud kasutades Choví kvaliteetseid kastmeid, mis on Hispaanias armastatud ja tuntud oma traditsiooniliste retseptide ja suurepärase maitse poolest.

Avasta Choví kastmete mitmekülgsus – olgu see kreemjas küüslaugumajonees aliolivürtsikas tomatikaste brava või klassikaline Caesari kaste –, ning naudi tõelist Hispaania maitserännakut!

Leia otsetee lemmikkastme retseptide juurde:

Praegu on käimas Chovi pakkumine! Osta 2 Chovi toodet ja saad ühe neist hinnaga vaid 1,50 €!

Chovi küüslaugumajonees alioli 

+ Chovi Caesari kaste 

Chovi küüslaugumajonees alioli 

+ Chovi vürtsikas tomatikaste brava

Chovi Caesari kaste 

+ Chovi vürtsikas tomatikaste brava

Alioli – Hispaania köögi kreemjas klassika

Alioli on Hispaania köögis üks armastatumaid kastmeid, mida võib leida nii tapas’e kui ka suuremate roogade kõrval. See küüslaugune ja kreemjas kaste sobib suurepäraselt praetud kartulite, grillitud köögiviljade ja isegi mereandidega. Selle valmistamine on traditsiooniliselt lihtne – vaid küüslauk, õli ja sool –, kuid igal perel on oma väike nipp, mis annab kastmele iseloomuliku maitse. Tänapäeval leiab aliolit mitmes variatsioonis, olgu see klassikaline, ürtidega või veidi mahedam versioon. Kuigi alioli tegemine on lihtne ja paljudel on oma lemmikretsept, on Choví alioli peaaegu sama hea kui ise valmistatud – maitsekas, kreemjas ja valmis kohe toidule lisamiseks

Riis praetud köögiviljade ja munaga

Valmistusaeg: 15 minutit

Raskusaste: lihtne

Kogus: 1 inimesele 

See retsept sobib ideaalselt igaks aastaajaks. Kiire valmistada ja ilma keeruliste kööginippideta.

Proovi seda maitsvat praetud köögiviljade ja praemunaga riisi ning anna sellele Choví alioliga viimane lihv.

Koostisosad

  • Umbes 125–150 g keedetud basmati või ümmargust riisi (vastab u 50–75 g keetmata riisile)
  • 5 g võid
  • 1 küüslauguküüs, hakitud
  • 1 cm hakitud ingverit
  • 1 muna
  • 40 g brokolit (väikesed õisikud)
  • 20 g porgandit (ribadeks lõigatud)
  • 30 g kapsast (peeneks ribastatud)
  • Näpuotsaga peensoola
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 spl sojakastet
  • 1 spl praetud sibulat
  • Näpuotsaga seesamiseemneid
  • 1/2 leht nori vetikat (peeneks tükeldatud või ribadeks rebitud)
  • 1 spl vürtsikat õli (valikuline)
  • Rohelise sibula roheline osa (tükeldatud)
  • 15 g Choví klassikalist aliolit
  •  
  •  

Kuidas valmistada?

  1. Haki küüslauk ja ingver ning kuumuta neid pannil oliiviõli ja seesamiõliga.
  2. Lisa puhastatud ja tükeldatud köögiviljad ning kuumuta neid kergelt. Tõsta kõrvale.
  3. Samal ajal keeda riis või soojenda valmis riis mikrolaineahjus vastavalt juhistele.
  4. Samal pannil sulata või koos väikese koguse oliiviõliga.
  5. Lisa sojakaste, eelnevalt praetud köögiviljad ja keedetud riis. Kuumuta kõrgel kuumusel segades ning serveeri kaussi.
  6. Kuumuta pannil veidi oliiviõli ja prae muna näpuotsatäie soolaga.
  7. Aseta praetud muna riisi peale.
 

Viimistlus

Viimistle roog Choví alioliga ja soovi korral lisa veidi vürtsikat õli. Kaunista viilutatud rohelise sibula, nori helveste, seesamiseemnete ja praetud sibulaga.

Nipp

Kui soovid vetikale tugevamat aroomi, kuumuta nori lehte korraks otse leegi kohal või paar sekundit mikrolaineahjus.

Alternatiivid

See roog on suurepärane võimalus kasutada ära külmkapis leiduvad köögiviljajäägid ja valmistada kiirelt maitsev õhtusöök.

Kartulisalat sinepi-alioliga

Valmistusaeg: 20 minutit

Raskusaste: lihtne

Kogus: 2 inimesele 

Kindlasti oled varem kartulisalatit proovinud, aga mitte sellist nagu see!

See viib klassikalise retsepti uuele tasemele – proovi ise järele sinepi-alioliga kartulisalatit!

Koostisosad

Salat

  • 1 suur kartul
  • Käputäis kivideta musti oliive
  • 1/4 rohelist paprikat (kuubikuteks lõigatud)
  • 1/4 punast sibulat (õhukeselt viilutatud)
  • 1 kõvaks keedetud muna
  • Näpuotsaga soola ja pipart
  •  
  •  

Kaste

  •  

Viimistlus

  • Sorts ekstra-väärisoliiviõli
  • Riivitud apelsinikoort
  • Näpuotsaga soolahelbeid
  • Paar värsket peterselli- või koriandrilehte
  •  

Kuidas valmistada?

Kaste

  1. Pane kaussi Choví extra mahe alioli ning sega see kokku sinepi, mee, äädika ja oliiviõliga.
  2. Sega hoolikalt läbi ja jäta maitsestuma.

Salat

  1. Keeda kartul koos koorega, lase jahtuda, seejärel koori ja lõika suurteks kuubikuteks.
  2. Keeda muna kõvaks (umbes 10 minutit), lase jahtuda, koori ja lõika kuubikuteks.
  3. Koori ja lõika punane sibul õhukesteks ribadeks ning aseta külma vette, et see muutuks mahedamaks ja säilitaks krõmpsuvuse.
  4. Lõika roheline paprika väikesteks kuubikuteks.

Viimistlus

  • Aseta kaussi tükeldatud kartulid, oliivid, paprika, sibul ja muna.
  • Maitsesta soola ja pipraga, sega kaste hulka ja serveeri.
  • Nirista peale veidi ekstra-väärisoliiviõli, lisa näpuotsaga soolahelbeid, apelsinikoort ja  värskuse lisamiseks värskeid peterselli- või koriandrilehti.

Nipp

  • Salati valmistamist saab kiirendada, kui kartul ja muna on eelnevalt keedetud.
  • Kui soovid salatit matkale või piknikule kaasa võtta, hoia kaste eraldi purgis – nii ei ima kartul seda enneaegselt sisse.

Alternatiivid

See salat sobib igal aastaajal. Talvel serveeri seda soojalt koos suitsulõhega ja lisa kastmele veidi tilli – tulemus on tõeliselt maitsev!

Montadito Piripi: sealihafilee, juust, peekon, tomat ja hõrk alioli

 

Raskusaste: lihtne

Kogus: 1 inimesele 

 

Lõunapausid on Hispaania kultuuris midagi enamat kui lihtsalt söögikord – need on aeg rahulikuks einestamiseks ja nautimiseks. Valencia piirkonnas on eriti populaarne almuerzo, mis asetseb hommikusöögi ja lõunasöögi vahel ning mille juurde kuuluvad tavaliselt võileivad, tapad ja head kastmed.

Seetõttu pakume välja midagi erilisemat kui tavaline suupistevõileib – Montadito Piripi. Võinuksime seda lihtsalt sealihafileega montaditoks nimetada, kuid see on midagi enamat… avasta ise, miks!

Koostisosad

  • Montadito sai (väike baguette või muu krõbeda koorikuga sai)
  • Sealihafilee (lõigatud õhukesteks viiludeks)
  • Juust (nt Gouda, Cheddar või Manchego)
  • Peekon
  • Tomat (viilutatud)
  • Choví alioli

Kuidas valmistada?

  1. Maitsesta sealihafilee soola ja pipraga ning küpseta see hästi kuumutatud pannil kiiresti mõlemalt poolt. Tõsta kõrvale.
  2. Kasutades sama panni, prae peekon kuldpruuniks ja krõbedaks. Kui keerad peekoni ümber, lisa sellele veidi suhkrut, et see karamelliseeruks. Seejärel tõsta kõrvale.
  3. Lõika montadito sai pooleks ja määri alumisele poolele heldelt Choví aliolit.
  4. Aseta täidis kihiti – esmalt sealihafilee, seejärel juust, peekon ja mõni tomativiil.
  5. Sulge montadito ning aseta see tagasi kuumale pannile. Prae seda mõne sekundi jooksul vähese oliiviõliga, vajutades kergelt, et sai muutuks kuldpruuniks ja krõbedaks.
  6. Lisa pannile mõned tilgad vett ja kata kaanega – aur aitab juustul kiiresti sulada ning annab võileivale lisamaitset.
  7. Serveeri kohe, nautides seda kreemja alioli ja sooja sulanud juustuga!
 

Nipp

Kui lisad pannile mõned tilgad vett ja katad kaanega, tekib aur, mis aitab juustul kiiremini sulada, muutes selle eriti maitsvaks ja kreemjaks.

Alternatiivid

  • See retsept sobib suurepäraselt ka õhukeste kana- või kalkunifilee viiludega.
  • Kui soovid lisada midagi uut (isegi kui see pole enam täiesti traditsiooniline Piripi), kasuta köögivilju, mis muidu külmkappi seisma jääksid – näiteks grillitud suvikõrvitsat või baklažaani.

BOONUS RETSEPT

Papas arrugadas aliolikastmega ehk Kanaari saarte kortsukartulid alioliga

Valmistusaeg: 45 minutit

Raskusaste: lihtne

Kogus: 4 inimesele 

Kui on üks roog, mis esindab Kanaari saarte kööki, siis see on kindlasti papas arrugadas – väikesed soolaga keedetud kartulid, mis sobivad ideaalselt paljude roogade kõrvale. Tavaliselt serveeritakse neid klassikalise Kanaari kastme, mojo picóniga.

Kuid seekord kutsume sind avastama, kuidas valmistada papas arrugadas, et nautida neid hoopis koos klassikalise alioliga.

 

Kartulil on palju häid omadusi ja sama palju viise, kuidas seda erinevates roogades nautida. Papas arrugadas eristuvad oma soolase maitse, krõbeda koore ja pehme sisuga, mis teeb neist tõelise delikatessi. Need meeldivad kõigile ning nende valmistamine on üllatavalt lihtne.

Koostisosi on vähe, kuid kõige olulisem on õige kartuli valik – need peaksid olema väikesed ja õhukese koorega, sest neid süüakse koos koorega.

Kui tahad teada, kuidas valmistada papas arrugadas, siis järgi neid lihtsaid samme!

Koostisosad

Kuidas valmistada?

  1. Pese kartulid hoolikalt, et eemaldada kogu mustus. Kuna neid süüakse koos koorega, võib põhjalikumaks puhastamiseks kasutada ka köögiharja.
  2. Aseta kartulid suurde potti ja kata need külma veega, kuni need on täielikult vee all.
  3. Lisa jäme meresool ja ära kata potti kaanega.
  4. Kuumuta keskmisel-kõrgel kuumusel, kuni vesi hakkab keema. Kui vesi on keema tõusnud, alanda veidi kuumust.
  5. Keeda kartuleid umbes 20 minutit, kuni need on pehmed. Täpne keetmisaeg sõltub kartuli sordist ja pliidist.
  6. Kontrolli valmidust noaga, kahvliga või tikuga – kui see läheb kartulisse kergelt sisse ja tuleb sama lihtsalt välja, on kartul valmis.
  7. Kui kartulid on küpsed, nõruta kogu vesi välja. On väga oluline, et kartulid jääksid võimalikult kuivaks, et nende koor saaks hiljem korralikult „kortsuda“.
  8. Nüüd tuleb oluline etapp: aseta pott uuesti madalale tulele, kuid ära lisa enam vett.
  9. Lase järelejäänud niiskusel aurustuda – sool hakkab nüüd kartulite pinnale moodustama õhukese valkjaskollaka kristalse kihi
  10. Raputa potti energiliste ringjate liigutustega, et kartulid liiguksid ja sool jaotuks nende pinnale ühtlaselt.
  11. Mõne minuti pärast muutub kartuli koor kergelt kortsuliseks ja omandab iseloomuliku valkjaskollaka välimuse.
  12. Kui kartulid on ilusti „kortsus“ ja soolakihiga kaetud, eemalda need tulelt ja serveeri kohe.


Seda Kanaari saarte klassikalist retsepti saab nautida mitmesuguste kastmetega, kuid eriti hästi sobib kõrvale Choví klassikaline alioli, mis lisab roale kreemjat ja rikkalikku maitset.

Lisasoovitused

Nüüd, kui tead, kuidas papas arrugadas valmistada, pea meeles ka järgmisi nippe:

  • Kasuta jämedat meresoola – traditsiooniliselt lisatakse umbes 250 g soola 1 kg kartulite kohta.
  • Õige veekogus – vesi peaks katma kartuleid vaid poole sõrmelaiuse jagu nende tipust allpool.
  • Kui pärast keetmist pole soolakihistust näha, võib lisada veidi peenemat soola, et aidata koorel paremini „kortsuda“.
  • Klassikalised kastmed papas arrugadas kõrvale on mojo rojo (vürtsikas), mojo verde (mahedam) ja alioli. Soovi korral võib kartulitele lisada ka hakitud värsket peterselli, et anda neile veelgi rohkem maitset.

 

Proovi seda retsepti oma koduköögis ja lase maitsetel viia sind päikeselistele Kanaari saartele! 🌞🥔

See salat sobib igal aastaajal. Talvel serveeri seda soojalt koos suitsulõhega ja lisa kastmele veidi tilli – tulemus on tõeliselt maitsev!

Salsa Brava – Hispaania vürtsikas hingeelu

Kui Hispaanias on üks ikooniline kaste, mis äratab meeled ja lisab igale roale vürtsi, siis see on kindlasti salsa brava. Seda kasutatakse eelkõige kuulsa patatas bravase kõrvale, kuid see sobib suurepäraselt ka grillitud lihade, pastade ja isegi empanadade täidiseks. Choví Salsa Brava pakub seda autentset maitset mugavas ja valmis kujul – ideaalne kiireteks, kuid maitserikasteks roogadeks.

Katseta neid nelja põnevat hispaaniapärast retsepti brava kastmega:

Chovi vürtsika tomatikastme brava leiad Hispaania Maja poest (vaata veebipoodi).

Patatas bravas: autentne retsept

Valmistusaeg: 20 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 4 inimesele 

Pole tapast, mis oleks populaarsem kui patatas bravas – olgu see õhtusöögil, lõunasöögil või lihtsalt sõpradega õlle kõrvale nautides, see roog on Hispaanias alati laua keskel jagamiseks olemas.

See on suupiste, mis meeldib nii lastele kui ka täiskasvanutele ning on Vahemere köögi klassika, mida leidub igas baaris ja restoranis, kuid mida saab ka kodus hõlpsasti valmistada.

 

Selle roa aluseks on ebakorrapärase kujuga keskmise suurusega kartulikuubikud, mis praetakse õlis, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Kuid ükskõik kui hästi kartulid ka ei õnnestu, iseloomustab seda rooga kõige rohkem salsa brava – just see kaste annab patatas bravasele ainulaadse maitse.

Mõnes kohas valmistatakse patatas bravast alioli ja suitsutatud paprikaga, kuid klassikaline versioon tehakse traditsioonilise salsa bravaga, mis annab roale ka selle nime. Just seda varianti õpetamegi tegema – retsepti, mis viib sinu kartulid uuele tasemele.

Kui aga sul pole palju aega, võid alati kasutada ka Choví La Brava kastet, mis on valmistatud küüslaugust, tomatist, oliiviõlist ja vürtsidest – lihtsalt suurepärane!

Koostisosad

Kuidas valmistada?

Kartulite ettevalmistamine ja esimene praadimine

  1. Koori ja pese kartulid hoolikalt.

  2. Lõika need keskmise suurusega kuubikuteks ja aseta külma vette, et vältida nende oksüdeerumist (pruunistumist).

  3. Vala suurde kastrulisse piisavalt õli, nii et see kataks umbes poole nõu mahust.

  4. Lisa kartulid külma õli sisse, enne selle kuumutamist, ja tõsta pliidile keskmisele kuumusele.

  5. Kuumuta õrnalt 15 minutit, et kartulid küpseksid seest pehmeks.

  6. Seejärel tõsta kartulid välja, nõruta ja aseta kiireks jahutamiseks külmkappi.

Salsa brava valmistamine

  1. Haki sibul ja kaks küüslauguküünt ning prae neid oliiviõlis keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad klaasjaks.
  2. Lisa musta pipart ja sega korralikult, et maitsed seguneksid.
  3. Eemalda pann tulelt ja lisa üks supilusikatäis vürtsikat paprikapulbrit. Sega kiiresti, et see jaotuks ühtlaselt ega kõrbeks.
  4. Lisa terved konservtomatid ja purusta need pannil, kuni saavutad ühtlase püree-konsistentsi. Soovi korral võid kasutada ka purustatud tomateid, mis on lihtsamini töödeldavad.
  5. Maitsesta kastet suhkruga (et vähendada tomati happelisust) ja lisa sool, et tuua esile maitsed.
  6. Kuumuta kaste uuesti keskmisel kuumusel ja keeda 5 minutit, pidevalt segades.
  7. Kui kaste on valmis, eemalda see tulelt ja soovi korral töötle saumikseriga, et saada ühtlane pehme tekstuur.
  •  

Teine praadimine – kartulitele krõbeduse andmine ja serveerimine

  1. Võta kartulid külmkapist välja ja prae neid väga kuumas rohkes oliiviõlis, kuni need muutuvad kuldpruuniks ja krõbedaks.
  2. Nõruta kartulid õlist ja tõsta need majapidamispaberile, et eemaldada liigne rasv.
  3. Aseta kuldpruunid kartulid serveerimisnõusse.
  4. Nirista peale salsa bravat ja serveeri soovi korral alioliga. 

Pasta feta ja tomatiga

Valmistusaeg: 15 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 4 inimesele 

Pasta, feta juust ja tomat… tervislik, lihtne ja maitsev roog – mida veel tahta?

Õpi seda retsepti valmistama ja too välja endas peituv kokk!

Koostisosad

  • 400 g pastat (spiraalid, makaronid, galetid vms)
  • 200 g feta juustu
  • 5 küüslauguküünt
  • 500 g kirsstomateid
  • 2 supilusikatäit tomatipastat
  • Näpuotsatäis värskelt jahvatatud musta pipart
  • Näpuotsatäis soola
  • Sorts ekstra väärisoliiviõli
  • 75 g salsa brava kastet
  • 12 värsket basiilikulehte

Kuidas valmistada?

  1. Aseta ahjuvormi või küpsetusnõusse feta juust, kirsstomatid, veidi lapikuks vajutatud küüslauguküüned, tomatipasta, sorts ekstra väärisoliiviõli, must pipar ja sool.
  2. Küpseta 180°C juures 15 minutit.
  3. Samal ajal keeda pasta vastavalt pakendi juhistele.
  4. Võta ahjuvorm välja ja sega koostisosi veidi purustades, et maitsed seguneksid.
  5. Lisa salsa brava, värske basiilik ja keedetud pasta ning sega kõik läbi.
  6. Serveeri kohe ja kaunista basiilikulehtedega.

Nipp

Sega värskelt keedetud pasta otse kastmega, ilma seda külma veega loputamata – nii imab see paremini kastme maitseid. Lase roal enne serveerimist 5 minutit seista, et maitsed seguneksid.

Alternatiivid

Võid lisada ka rohkem köögivilju, näiteks suvikõrvitsat, et muuta roog veelgi mitmekesisemaks.

Kanarind mango-brava kastmes

Valmistusaeg: 20 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 4 inimesele 

Toome sinuni tõeliselt maitsva retsepti… Kas oled valmis proovima seda uudset kastet?

Naudi tõelist maitsete plahvatust!

Koostisosad

Mango-brava kaste

  • 100 g salsa brava kastet
  • 1 küps mango
  • 1 küüslauguküüs (hakitud)
  • 1/2 sibulat (hakitud)
  • 2 supilusikatäit oliiviõli
  • Sorts oliiviõli
  • 2 supilusikatäit äädikat
  • Väike kogus vett
  • Näpuotsatäis soola

Mango pico de gallo

  • 1/2 punast paprikat
  • 1/2 rohelist paprikat
  • 1/2 punast sibulat
  • 1/2 mango (tükeldatud)
  • 1 jalapeño (tükeldatud, seemneteta, kui soovid mahedamat varianti)
  • 1 koriandrioks
  • Näpuotsatäis soola
  • 1 laimi mahl
  • Sorts ekstra väärisoliiviõli

Kana

4 kanarinda

Serveerimiseks

Värsked rohelised võrsed (rukola, vesikress või lehtpeet)

Kuidas valmistada?

Mango-brava kaste

  1. Kuumuta pannil hakitud sibul ja küüslauk, seejärel lisa tükeldatud mango.
  2. Lisa äädikas, salsa brava ja väike sorts vett, seejärel hauta 5 minutit.
  3. Püreesta segu ühtlaseks ja maitsesta vajadusel soolaga.

Mango pico de gallo

  1. Haki kõik koostisosad väikesteks kuubikuteks.
  2. Maitsesta laimimahla, soola ja ekstra väärisoliiviõliga

Viimistlus

  1. Grilli või prae kanarind, maitsestades see soola ja pipraga. Kui soovid, lõika see enne serveerimist viiludeks.
  2. Tõsta taldrikule 2 supilusikatäit mango-brava kastet ja aseta selle peale grillitud kana.
  3. Lisa peale mango pico de gallo ja kaunista värskete võrsetega

Nipp

Kui soovid kastet eriti siidiseks, püreesta see köögikombainis või Thermomixis, et saavutada täiesti ühtlane tekstuur. Soovi korral võid kastme ka läbi sõela kurnata.

Alternatiivid

See kaste ja lisand sobivad suurepäraselt ka kalaga, näiteks grillitud või ahjus küpsetatud lõhega.

BOONUS RETSEPT

Kana-empanadillad salsa brava kastmega

Valmistusaeg: 60 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 2 inimesele 

Empanadillad – üks mitmekülgsemaid ja maitsvamaid roogasid

Empanadillad on Hispaania köögis üks kõige paindlikumaid ja maitsvamaid suupisteid. Neid saab täita praktiliselt kõigega, mis külmkapis leidub, muutes need ideaalseks võimaluseks kasutada ära ülejääke. Lisaks on need suurepärane viis lastele ja täiskasvanutele pakkuda toite, mida nad muidu ehk nii palju ei sööks, näiteks köögivilju või kala.

Olgu need serveeritud eelroana, pearoa lisandina või iseseisva roana, täna jagame sinuga lihtsat retsepti klassikaliste empanadillade valmistamiseks. Proovi neid kanatäidise ja salsa brava kastmega – see retsept üllatab sinu sööjaid kindlasti, isegi kui valmistad empanadillasid esimest korda!

Kas oled kunagi mõelnud, kust empanadillad pärinevad? Ja mis on Hispaania kokkade saladus, et need oleksid täiusliku kujuga ja saavutaksid täpselt paraja krõbeduse?

Empanadillade ajalugu – kust need pärinevad?

Empanadillad on väikesed täidisega pirukad, mis on inspireeritud suurematest empanadadest. Need valmistatakse õhukese taignakihi sisse, täidetakse liha, kala või muude koostisosadega, seejärel murtakse kokkue ja suletakse servad ning lõpuks küpsetatakse või praetakse õlis.

Erinevalt Galicia traditsioonilisest empanadast, mis on tavaliselt ahjus küpsetatud, võib väiksemaid empanadillasid ka õlis praadida, mis annab neile eriti krõbeda ja kuldpruuni tekstuuri.

See retsept sai Hispaanias populaarseks 1950. aastatel, kui pered hakkasid empanadillasid valmistama ülejääkide ärakasutamiseks, samamoodi nagu tehakse kroketitega. Sel ajal olid tavalised täidised tuunikala, liha või eelmisel päeval valmistatud köögiviljad, mida taaskasutati maitsval viisil.

Tänapäeval on väga levinud empanadillade serveerimine erinevate kastmetega – nagu näiteks see retsept, kus kanatäidis saab vürtsika salsa brava kastmega täiesti uue maitsedimensiooni.

Kuidas valmistada täiuslikult krõbedaid ja kuldpruune empanadillasid?

Empanadillade valmistamine on tegelikult väga lihtne. Taigent on lihtne valmistada (või võib kasutada poest ostetud varianti), ja täidise valikuvõimalused on peaaegu lõputud.

Kõige suurem väljakutse on empanadillade korralik sulgemine, et need fritüürimisel või küpsetamisel ei avaneks ning säilitaksid oma kuju.

Täiusliku tulemuse saamiseks jälgi neid nippe:

  1. Ära lisa täidist liiga palju! Kui taigen on liiga täis, võib see küpsetamisel lahti minna.

  2. Pintselda servad lahtiklopitud munaga, et need paremini kokku kleepuksid.

  3. Kasuta kahvlit servade tihendamiseks – vajuta kahvliotsaga taignaservad kokku, et need küpsemisel kindlalt kinni jääksid.

  4. Pintselda empanadillad enne ahju panemist munaga, et need saaksid kauni kuldse värvuse.

  5. Kui küpsetad ahjus, eelsoojenda see korralikult või kui praed, veendu, et õli on piisavalt kuum, et empanadillad jääksid krõbedad, mitte rasvased.

Järgides neid nippe, saad nautida täiuslikult kuldseid ja krõbedaid kana-empanadillasid salsa brava kastmega! 

Koostisosad

Empanadillade taigen

Kanatäidis

  • 250 g kana (pehme kintsuliha või rinnafilee, ilma luudeta)
  • 1/2 sibulat (peeneks hakitud)
  • 1/2 punast paprikat (peeneks hakitud)
  • 2 supilusikatäit hakitud rohelisi ja musti oliive
  • 1 supilusikatäis köömneid
  • 2 keedetud muna
  • Sool ja jahvatatud must pipar (maitse järgi)
  • Ekstra väärisoliiviõli
  • Choví salsa brava (maitse järgi)

Kuidas valmistada?

Taigna valmistamine

  1. Võid kasutada kas poest ostetud empanadilla-taigent või teha selle ise kodus.
  2. Kuumuta pool veekogust koos soolaga mõne sekundi jooksul mikrolaineahjus, kuni sool lahustub.
  3. Suures kausis sega kokku soolaga kuumutatud vesi, ülejäänud vesi, oliiviõli ja jahu.
  4. Sõtku taigent umbes 5 minutit, kuni see muutub ühtlaseks ja elastseks.
  5. Vormi sellest pall, määri kauss vähese õliga kokku ja lase külmkapis kaetult vähemalt 30 minutit puhata.

Täidise valmistamine

  1. Keeda kanarinda soolaga maitsestatud vees 20–30 minutit, sõltuvalt selle suurusest.
  2. Tõsta kana taldrikule ja jäta 200 ml keeduleent alles. Kui liha on jahtunud, rebi see väikesteks tükkideks.
  3. Kuumuta pannil oliiviõli ning prae sibulat ja paprikat 7–8 minutit, kuni need muutuvad pehmeks.
  4. Lisa pannile kanatükid, keeduleem ja köömned, seejärel hauta keskmisel kuumusel 10 minutit, kuni vedelik on peaaegu täielikult aurustunud.
  5. Lisa hakitud oliivid, tükeldatud keedetud munad ja paar supilusikatäit Choví salsa brava kastet. Sega hästi läbi ja lase täidisel jahtuda.

Empanadillade vormimine

  1. Raputa jahu puhtale pinnale ja rulli taigen 3–4 mm paksuseks.
  2. Kasuta vormi või taldrikut, et lõigata taignast 10–12 cm läbimõõduga ringid.
  3. Aseta iga ringi keskele 1–2 supilusikatäit täidist.
  4. Niisuta taigna servad vähese veega ja voldi see pooleks, nii et moodustuks poolkuu kujuline pirukas.
  5. Sulge servad, vajutades need kahvliga kinni või tehes argentiinapärase punutud serva.

Küpsetamine või praadimine

  1. Aseta empanadillad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  2. Küpseta eelsoojendatud ahjus 220°C juures 20–25 minutit, kuni need muutuvad kuldpruuniks.
  3. Soovi korral võid empanadillaid ka kuumas õlis praadida, kuni need on pealt kuldsed ja krõbedad.

Serveerimine ja säilitamine

  1. Serveeri kohe Choví salsa brava kastmega.
  2. Kui tahad mõned empanadillad hilisemaks jätta, võid need enne küpsetamist külmutada ja vajadusel otse ahju panna.

Caesari kaste – klassika, mis ei vaja tutvustamist

Caesari kaste on tuntud oma rikkaliku juustuse ja küüslauguse maitse poolest, mis teeb sellest ideaalse lisandi nii salatitele kui ka muudele roogadele. Choví Caesari kaste lisab igale roale kreemjat sügavust, olgu see klassikaline Caesari salat või mõni loomingulisem kombinatsioon.

Katseta neid nelja põnevat hispaaniapärast retsepti Caesari kastmega:

Chovi Caesari kastme leiad Hispaania Maja poest (vaata veebipoodi).

Krõbeda kanaga Caesari salat – KFC stiilis

Valmistusaeg: 40 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 2 inimesele 

Valmista ise see maitsev Caesari salat krõbeda kanaga  KFC stiilis! See on lihtne, kiire ja tõeliselt maitsev retsept, mida igaüks saab hõlpsasti teha.

Kui rääkida tuntud ja nimekatest salatitest, siis Caesari salat on kindlasti üks esimesi, mis pähe tuleb. Selle salati tõeliseks tähenaelaks on aga kaste – Caesari kaste on üks maitsvamaid külmi kastmeid, mida toitude kõrvale pakkuda.

Selles retseptis oleme lisanud salatile veel ühe maitsenüansi – krõbeda kana. Frititud ja paneeritud kanatükid annavad salatile täiusliku tekstuuri ja täiendavad suurepäraselt Choví Caesari kastme rikkalikku maitset.

See on lihtne ja kiire retsept, mille valmistamiseks vajad ainult salatit, krutoone, kana ja suurepärast Caesari kastet – just nii saad nautida tõeliselt klassikalist salatit!

Koostisosad

  •  200 g kanarinnafileed

Kuidas valmistada?

  1. Palu lihamüüjal lõigata kanarind õhukesteks fileedeks või tee seda ise kodus.
  2. Eemalda lihalt rasv.
  3. Kasta kanafileed esmalt jahusse, seejärel lahtiklopitud munasse ja lõpuks riivsaia sisse.
  4. Kuumuta pannil 2 supilusikatäit oliiviõli ja prae fileed keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad kuldpruuniks.
  5. Ära kasuta liiga kõrget kuumust, et vältida paneeringu kõrbemist ja kana tooreks jäämist seestpoolt.
  6. Kui kana on veidi jahtunud, lõika see peenikesteks ribadeks või kuubikuteks, vastavalt oma eelistusele.
  7. Maitsesta soola ja pipraga ning jäta kõrvale.
  8. Aseta pestud ja tükeldatud salatilehed serveerimisalusele või taldrikutele.
  9. Lisa ülejäänud koostisosad: krutoonid ja tükeldatud kanafilee.
  10. Riivi peale Parmesani juustu ja nirista peale Choví Caesari kastet.
  11. Serveeri koheselt ja naudi!

Kana-quesadilla Caesari kastmega

Valmistusaeg: 30 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 1 inimesele 

 

Õpi valmistama seda lihtsat ja maitsvat kana-quesadillat Caesari kastmega! See on klassikaline Mehhiko roog, mis sobib ideaalselt kiireks ja lihtsaks õhtusöögiks.

Quesadillasid leidub igasuguseid variatsioone, kuid täna jagame erilist retsepti – kana-quesadilla Choví Caesari kastmega, mis lisab täidisele kreemjat tekstuuri ja õrna juustust aroomi.

See on nii lihtne retsept, et ka pere noorimad kokad saavad kaasa lüüa! Valmistage see koos lastega – nad saavad abistada ja tunda end tõeliste köögivõlurite abilistena. Nii on lõbus pereõhtu garanteeritud!

Koostisosad

  • 200 ml Choví Caesari kastet
  • 1 nisujahust tortilla (15 cm läbimõõduga)
  • 500 g kana kintsuliha
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 magus sibul
  • 1 porrulauk
  • 50 ml praetud tomatikastet
  • 40 g nelja juustu riivitud segu
  • 50 g võid
  • Noored küüslaugud (roheline osa kaunistuseks)
 

Kuidas valmistada?

  1. Prae küüslauku, sibulat ja porrulauku madalal kuumusel 5 minutit, kuni need muutuvad klaasjaks.
  2. Lisa tükeldatud kana kintsuliha ja sega hästi läbi.
  3. Vala juurde 50 ml praetud tomatikastet ja 200 ml Choví Caesari kastet, seejärel hauta 10 minutit, kuni maitsed segunevad.
  4. Tõsta täidis nisujahust tortillale, kata see riivitud juustuga ja küpseta quesadillat pannil võiga, kuni see muutub kuldpruuniks ja juust sulab.
  5. Nirista peale veel veidi Caesari kastet ning lisa noorte küüslaukude viilutatud rohelisi tippe, et anda värskust ja kaunistust.

Nipp

Kana-quesadillasid on parim süüa kohe pärast valmistamist, kui need on veel kuumad ja krõbedad. Serveeri kõrvale guacamole või pico de gallo, et lisada veelgi rohkem maitset!

Rooma salati grillitud südamed Caesari kastmega

Valmistusaeg: 15 minutit

Raskusaste: väga lihtne

Kogus: 2 inimesele 

Rooma salati südamed – rohkem kui lihtsalt salat

Rooma salati südamed on ideaalne lisand erinevatele roogadele, olgu selleks siis eelroad, salatid või iseseisvad road. Kuigi oleme harjunud lehtsalatit sööma enamasti külmalt, pakub see palju rohkem võimalusi – suppides, pirukates, grillitult, ahjus küpsetatult või juustuga. Kõik sõltub sellest, kui loovalt soovid neid oma köögis kasutada!

Täna jagame ühte lihtsat ja kiiret retsepti, mis sobib söömiseks igal ajal. Grillitud rooma salati südamed on maitsvad nii täiskasvanutele kui ka lastele – need on krõbedad, mahlased ja maitseküllased.

Kuidas säilitada rooma salatit?

Värsked koostisosad tagavad parima maitse, mistõttu tasub teada, kuidas hoida rooma salati südamed värskena.

Kui oled poest valinud ilusad, erkrohelised salatipead, säilita neid külmkapis, kuid väldi nende kokkupuudet külmiku seintega, kuna see võib põhjustada kiiremat närbumist. Kui salat pole pakendatud, pane see kilekotti või kaasaskantavasse toidukarpi, et see püsiks kauem värske.

Kui oled valmis salatit kasutama, pese see kiiresti külma veega ja pane mõneks minutiks külmkappi tagasi – see aktiveerib kergelt oksüdatsiooni, muutes salati maitsvamaks ja krõmpsuvamaks.

Ära leota salatit vees! Seda tuleks pesta vahetult enne serveerimist ning lasta hästi nõrguda, et liigne vesi ei rikuks rooga.

Salatid ja kastmed – ideaalne kooslus

Maailmas on üle saja erineva salatisordi, mis tähendab, et neid saab suurepäraselt kombineerida ka erinevate kastmetega. Choví Caesari kaste on suurepärane valik, kui soovid lisada rooma salatile intensiivsemat maitset.

Selle kreemjas tekstuur, juustune maitse ja kerge anšoovisearoom sobivad suurepäraselt grillitud salati, krõbedate krutoonide, kapparite, mandlite ja rediselaastudega.

Unusta tavaline vinigretikaste – Caesari kaste viib selle roa järgmisele tasemele!

Söö tervislikult ja tasakaalustatult – rooma salati grillitud südamed Choví Caesari kastmega on nii maitsvad, et soovid neid nautida iga päev!

Koostisosad

  • Rooma salati südamikud
  • Viilutatud redis
  • Seemnesaiaviilud või rustikaalne leib
  • Choví Caesari kaste
  • Marineeritud kapparid
  • Viilutatud mandlid
  • Redisevõrsed
  • Sidrunimahl
  • Sool ja jahvatatud must pipar
 

Kuidas valmistada?

  1. Eemalda rooma salati südametelt kõik kahjustunud või närtsinud lehed. Pese salat hoolikalt külma veega ja lase hästi nõrguda.
  2. Lõika iga salatipea pooleks või kui need on väga suured, lõika neljaks.
  3. Kuumuta mittenakkuval pannil veidi oliiviõli keskmisel kuumusel ja aseta salatipead pannile, lõikepool allpool.
  4. Grilli, kuni alumine pool muutub kuldpruuniks, seejärel keera ümber ja lase veel paar minutit küpseda.
  5. Samal ajal rösti viil seemnesaia või rustikaalset leiba ja lõika see keskmise suurusega tükkideks.
  6. Serveeri soe rooma salat koos rediselaastude, krõbeda saia, kapparite, mandlite ja redisevõrsetega.
  7. Nirista peale veidi sidrunimahla ja Choví Caesari kastet, maitsesta värskelt jahvatatud musta pipraga ning naudi!

BOONUS RETSEPT

Caprese salat Choví stiilis

Valmistusaeg: 20 minutit

Raskusaste: lihtne

 

Caprese salat – lihtne ja värske klassika

Caprese salat on kerge ja maitseküllane Itaalia roog, mis on oma lihtsuse ja suurepärase maitse tõttu levinud kogu maailmas. Klassikaline kombinatsioon värsketest tomatitest, mozzarella juustust ja basiilikust teeb sellest täiusliku eelroa või kerge lisandi igale toidukorrale.

Nüüd kutsume sind proovima Caprese salatit uues võtmes, lisades sellele Choví salatikastmeid, mis annavad roale veelgi rohkem maitset ja isikupära!

Kuidas valmistada Caprese salatit?

Caprese salat pärineb Capri saarelt, olles üks Itaalia köögi kõige tuntumaid ja klassikalisemaid retsepte.

See koosneb lihtsatest, kuid kvaliteetsetest koostisosadest – värsked tomatid, mozzarella juust ja basiilik, mida maitsestatakse oliiviõli ja vahel ka balsamiäädikaga.

Italias serveeritakse Caprese salatit tavaliselt eelroana (antipasto), kuid see sobib suurepäraselt ka kergeks suupisteks või pearoa kõrvale lisandiks.

Kui soovid anda sellele klassikale veelgi erilisema puudutuse, proovi Choví salatikastmeid, mis toovad esile tomatite ja mozzarella maitsed uuel tasemel!

Koostisosad

  • 2 värsket tomatit
  • 250 g värsket mozzarellajuustu
  • 6–8 värsket basiilikulehte
  • 2 spl ekstra väärisoliiviõli
  • Balsamico-äädikat (valikuline)
  • Soola ja pipart
  •  
 

Kuidas valmistada?

Caprese salati tegemine on sama lihtne kui selle koostisosad. Järgi neid lihtsaid samme, et nautida seda klassikalist Itaalia rooga:

  1. Lõika tomatid ja mozzarella – viiluta tomatid ja mozzarella juust umbes ¼ cm paksusteks viiludeks.

  2. Aseta koostisosad taldrikule – lao vaheldumisi tomati- ja mozzarellaviilud serveerimistaldrikule ning lisa vahele värsked basiilikulehed.

  3. Maitsesta salat – nirista peale ekstra väärisoliiviõli ja soovi korral ka balsamiäädikat.

  4. Lisa viimane lihv – maitsesta soola ja musta pipraga vastavalt eelistusele ning viimase sammuna nirista peale Choví salatikastet, et anda roale eriline maitsenüanss!

Ideid Caprese salati variatsioonideks

Traditsioonilist Caprese salatit serveeritakse tavaliselt toatemperatuuril, mis laseb maitsetel parimal moel esile tulla. See sobib suurepäraselt eelroaks, lisandiks või kergeks pearoaks kuumal suvepäeval.

Kui soovid proovida midagi uut, siis siin on mõned maitsvad alternatiivid, mis lisavad salatile uue dimensiooni:

Caprese salat avokaadoga

  • Avokaado annab salatile kreemja tekstuuri ja maheda maitse, mis täiendab suurepäraselt tomati ja mozzarella harmooniat.

 

Caprese salat pestoga

  • Pesto-kaste lisab Caprese salatile intensiivset maitset ja toob basiiliku aroomi veelgi enam esile.
  • Kui armastad basiilikut, siis see variant on kindlasti proovimist väärt!

 

Caprese salat burrataga

  • Kui soovid salatit, mis oleks veelgi rikkalikum, asenda mozzarella kreemja ja pehme burrataga – see Itaalia juust teeb salati veelgi luksuslikumaks.

 

Proovi neid variatsioone ja leia oma uus lemmikversioon Caprese salatist!

Naudi tervislikku Caprese salatit

Lisaks suurepärasele maitsele on Caprese salat ka tervislik valik.

  • Tomatid on C-vitamiini ja antioksüdantide allikas, aidates tugevdada immuunsüsteemi.
  • Mozzarella juust sisaldab valke ja kaltsiumi, mis toetavad lihaste ja luude tervist.
  • Värske basiilik on rikas K-vitamiini poolest ning omab põletikuvastaseid omadusi.
  • Ekstra väärisoliiviõli on hea südamesõbralike rasvade allikas, mis toetab üldist tervist.

 

Ja kui lisad sellele ühe Choví salatikastmetest, saad nautida gourmet Caprese salatit – veelgi maitsvamat ja rikkalikumat!

Nipp

Caprese salat on lihtne, maitsev ja tervislik roog, mis sobib igaks toidukorraks. Kui soovid selle muuta täiesti täiuslikuks, järgi neid soovitusi:

  • Kasuta värskeid ja mahlaseid tomateid – vali kas suuremad tomatid või kombineeri erinevat värvi kirsstomateid, et lisada roale värvi ja maitseküllasust.
  • Mozzarella peab olema värske ja kvaliteetne – see peaks olema pehme ja mahlane, et salat oleks täiusliku tekstuuriga.
  • Basiilik lisab aroomi ja maitset – kasuta kindlasti värskeid basiilikulehti, mis annavad roale õige Itaalia hõngu.
  • Ekstra väärisoliiviõli on võtmetähtsusega – vali kvaliteetne oliiviõli, mis aitab kõik koostisosad suurepäraselt esile tuua.
  • Balsamiäädikas võib lisada erilise nüansi – kuigi see pole kohustuslik, toob kvaliteetne balsamico esile tomatite ja mozzarella maitse.
  • Muuda salat veelgi maitsvamaks Choví salatikastmega – see lisab Caprese salatile täiendavat sügavust ja ainulaadset maitset.

 

Järgi neid nippe ja naudi täiuslikku Caprese salatit iga kord!

Hispaania maitsed sinu köögis

Hispaania köök on täis rikkaid ja mitmekesiseid maitseid, milles kastmetel on väga oluline roll. Choví kastmed pakuvad lihtsat ja maitsvat viisi, kuidas tuua Hispaania autentsed maitsed ka kodusesse kööki.

Kas otsid midagi kreemjat ja küüslaugust? Proovi aliolit. Kas tahad oma toidule lisada vürtsi ja särtsu? Salsa brava on ideaalne valik. Kui eelistad klassikalisi ja tasakaalustatud maitseid, on Caesari kaste kindel võitja.

Loodame, et need retseptid inspireerivad sind katsetama ja nautima tõelisi Hispaania maitseid oma kodus. Milline Choví kaste on sinu lemmik? Proovi järele ja anna teada!

Head isu!  ¡Buen provecho!

Kana

4 kanarinda