Postitus esmalt avaldatud 21.11.2024
Kogemuslugude sarjas räägivad meie õpilased oma reisist ja keeleõppest mõnes meie partnerkoolis Hispaanias või Ladina-Ameerikas. Keelekümblus on kõige tõhusam ja silmiavardavam viis hispaania keelt ja kohalikku kultuuri tundma õppida. Seekord jagab oma keelereisi kogemust Anu Pommer, kes õppis koos enda grupikaaslastega 2024. aasta sügisel ühe nädala meie partnerkoolis San Sebastiánis. See oli talle juba neljas keelereis koos Hispaania Majaga.
Kuigi osad inimesed on aja jooksul lahkunud ja samas on tulnud juurde ka uusi, on tekkinud sõpruskond, kes lisaks ühisele tunnis käimisele on otsustanud ka ühiselt keelereisidel osaleda.
Meie klass San Sebastianis
Minu ja mitmete teiste meie grupi liikmete jaoks oli 13.-21.09.2024 toimunud San Sebastiani reis juba neljas keelereis Hispaania Maja partnerkoolidesse Hispaanias. Eelnevalt õppisime Cadizis, Sevillas ja Malagas („Click International“) ehk kokkuvõtvalt Andaluusias. Seekord siis „Lacunza“ kool, mis oli väike ja väga vahvate õpetajatega. Ja kuigi olime Baskimaal, millel on oma keel ja olime valmis, et saame vähem hispaania keelt praktiseerida, siis lõppkokkuvõttes olid kohalikud inimesed tänavatel ja restoranides väga sõbralikud ja vastasid alati meile hispaania keeles. Nii et kartus oli alusetu. Hispaania Maja poolt oli grupi esindajaks seekord Aivi, kes siis vajadusel aitas meil broneerida ühiseid õhtusööke või bussipileteid.
„Lacunza“ kool korraldas meile esimesel päeval individuaalsed vestlused ja jagas meid siis nende alusel õppegruppidesse. Mina sattusin gruppi koos mitmete eestlaste, jaapanlanna, ameeriklase sakslase ja šveitslannaga. Professoriks oli imearmas naerusuine Claudia, kes ärgitas meid iga tunni alguses hispaania keeles rääkima, mis me eile tegime, kus me käisime. Nii saime piirkonnast koguaeg infot juurde ja külastasime ka ise neid toredaid kohti järgmistel õhtutel. Ühtlasi sundis see meid arenema vestlemises, mis keele õppimise puhul on ju kõige olulisem.
Põhja- Hispaanias asuv San Sebastian ehk Donostia nagu on Baskimaal selle ametlik nimi oli väga erinev nendest linnadest, kus varem olime käinud.
Kõigepealt erines San Sebastiani kliima oluliselt, oli niiskem ja külmem kui Andaluusias, samas ookean oli võrratult soe ja päikese käes restorani terrassil istudes, paitas päike mõnusalt nahka. Seoses sellega oli ka loodus tunduvalt rohelisem ja lopsakam, samuti oli palju väikseid mäekesi, mille tippe me kohe vallutama asusime. Linnas olid imekaunid palmid ja omamoodi arhitektuuriga majad, nii et lisaks loodusmatkadele, kujunesid jalutuskäigud ja gurmee-elamused vanalinnas samuti huvitavateks tegevusteks.
Kuna jõudsime San Sebastiani juba reedel, aga kool algas alles esmaspäeval, siis tegime järgmisel päeval kohe väikese väljasõidu Prantsusmaa piiril asuvasse Hondaribia linnakesse, kust praamiga väina ületades käisime ära ka Prantsusmaa poolel Hendaias. Oli laupäev ja Hendaias otse sadama kõrval oli avatud gurmeeturg, kus saime maitsta ja kaasa osta erinevaid hõrgutisi, apelsini moosi, juustu, baski stiilis vorsti ja mida kõike veel… Julgemad meist ujusid ookeanis. Ilm oli kaunis ja tuju kõigil hea.
San Sebastian
Kooli poolt pakuti meile õhtuteks lisategevusi, mille käigus saime näha kauneid ja huvitavaid kohti ja harjutada hispaania keelt, vesteldes teiste õpilastega. Osalesime ca 10 kilomeetrisel mägimatkal Pasaiasse, mis eeldas päris sportlikku taset, aga õnneks saime kõik hakkama, kuigi kerge ei olnud. Matk kulges üles ja alla mööda mereäärset kaljut, kus silmailuks olid kaunid vaated. Ühel päeval tegime oma grupiga ka külastuse lõbustusparki, kus osalesime lõbusal paadi- ja rongisõidul. Lisaks avastasime Zumaia loodusimesid ja enne ärasõitu tutvusime ka veidi Bilbaoga.
San Sebastiani toit – mereannid , singid ja pintxosed, juustukoogid ja kõik muu – see vajaks eraldi postitust. Aga kokkuvõtvalt, kui Andauusia tapased on tavaliselt pisikesed ampsud, siis Baskimaa pintxtod on justkui kunstiteosed, mis on ehitatud saiale, erinevad maitsed, erinevad koostisosad, erinevad välimused. Ja need on suured, paarist pintxost saab kõhu täis. Lisaks kõik need värsked mereannid, krevetid, kaheksajalad, kalad, karbid. Kogu 9 kohaloldud päeva jooksul ei õnnestunudki viletsat toitu saada. Lihtsalt yummi ehk riquísimo. Proovisime ka kohalikku veini – Txakoli Katxiña, mida valati välja kõrgelt ja mille tulemusena tekkis klaasi väikese mulliga vein. Mina selle veini fänniks küll ei saanud, aga ära proovisin ja mõnele meist see täitsa meeldis.
Pintxod / Krevetid ehk gambas
Must riis ehk arroz negro
Kaheksajalg ehk pulpo
Nädalase intensiivõppe raames saime palju uusi teadmisi, mida kinnitas ka meile väljastatud sertifikaat. Palju uusi sõpru ja hea seltskond veel boonuseks pealekauba. Järgmiste toredate reisideni! ¡Nos vemos!
Tahaksid ka ise seda kõike kogeda? Tule liitu meie järgmise keelereisiga Hispaaniasse! Loe lähemalt meie järgmistestest keelereisidest siin või kirjuta meile reisid@hispaaniamaja.ee
ÕPI MEIE PARTNERKOOLIS
San Sebastiánis, Madridis, Toledos, Málagas, Cádizis, Sevillas ja Valencias.
Kui need kuupäevad Sulle ei sobi, siis on võimalik meie partnerkooli õppima minna ka muudel aegadel iseseisvalt. Märgi registreerimisvormis oma eelistatud kuupäevad ja sihtkohad!