Selle blogipostituse leiad ka hispaaniakeelsete postituste sarjast! Soovid oma keeleoskust arendada ja seda artiklit hispaania keeles lugeda? Vaata siia. / Postituse kirjutas 2023. aasta juunis Hispaania Maja prantikant Manuel Campos Lago. Hispaania keelest tõlkinud praktikant Sofia Rusak, toimetanud Nette Junkur. Postitus siinses blogis avaldatud 14.01.2025
Avastage Põhja-Hispaania autonoomse piirkonna kõige kuulsam „pintxo“
Baskimaa tapadel on nimi ja omadused, mis eristavad neid ülejäänud Hispaania tapadest. Kuigi traditsioon on sarnane, on baskidele vastukarva, et sõprade seltsis õlle kõrvale söödavate suupistete kohta öeldakse „tapad“. Selles piirkonnas kannavad need hoopiski nime „pintxos“ ja kuigi need on sisuliselt samad, mis tapad, esineb siiski mõningaid erinevusi.
Nimetus „pintxo“ viitab puutikule, mille otsa toit tavaliselt torgatakse, et see laiali ei pudeneks ning et seda oleks lihtsam suhu pista. Peamine erinevus pintxo ja tapa vahel seisneb päritolupiirkonnas ja toidu serveerimisviisis. Pintxo on pärit Põhja-Hispaaniast: peamiselt Baskimaalt ja Navarrast. Tapa juured on seevastu Andaluusias, kuigi tänapäeval on see laialt levinud suuremas osas Kesk- ja Ida-Hispaanias.
Pintxo koosneb väikesest toiduportsjonist, mis on tavaliselt asetatud leivaviilule ja torgatud puutiku otsa. Nagu tapasidki, valmistatakse pintxosid tavaliselt mitmesugustest erinevatest koostisosadest, mida sealjuures loominguliselt kombineeritakse. Tavaliselt pannakse need välja baarilettidele ja serveeritakse ükshaaval. Tapade näol on tegemist aga väiksema toiduportsjoniga, mida serveeritakse paljudes Hispaania baarides joogi kõrvale ja tavaliselt on tegemist lihtsamate ja traditsioonilisemate toitudega nagu oliivid, hispaania omlett, lihapallid, praetud kalmaarid jt (kuigi need toiduained on populaarsed ka pintxodes). Erinevalt pintxodest ei asetata tapasid tavaliselt leivale ega torgata puutiku otsa, vaid neid serveeritakse üksikutel või jagatud taldrikutel. Lisaks sellele on lõunas (kus tapasid pakutakse) kombeks, et joogi kõrvale antakse tapad tasuta. Baskimaal tuleb aga pintxo eest tavaliselt lisaks õllele eraldi maksta.
Nagu olete ehk juba järeldanud, on pintxo ja tapa kontseptsioon praktiliselt sama, aga lähenemisviis on erinev. Kui tapad on pigem „tavalised“ ja mõeldud joogi juurde „mugavustoiduks“, mis on tavaliselt kõigile meele järele, siis pintxod püüavad olla fantaasiarikkamad, kombineerides erinevaid koostisosi, et pakkuda uudset maitseelamust, mille sööja teadlikult valib. Kokkuvõttes on tapad mõeldud pigem tervele grupile ühiseks eelroaks ning pintxod on individuaalsemad. Täna keskendume Baskimaa pintxodele, eesotsas neist kuulsaimale, mis võlub tuhandeid reisijaid ja kannab nime „gilda“.
Pintxo
Gilda päritolu
Gilda on baski köögi emblemaatiline ja omanäoline pintxo, millest on saanud Baskimaa toidukultuuri sümbol. Selle nimi pärineb filmist „Gilda“, mille peaosas mängis Rita Hayworth ning mille esilinastus toimus Hispaanias 1940. aastatel. Film tekitas tol ajal sensatsiooni tänu Hayworthi, maailma filmikunsti ikooni mängitud tegelasele. Baskimaa baarid, olles alati tähelepanelikud toiduvaldkonna trendide ja loovuse osas, otsustasid anda filmile au, luues pintxo, mis edastaks Gilda tegelase olemust ja kirge. Nii sündiski kuulus gilda – intensiivsete ja kontrastsete maitsete täiuslik kombinatsioon.
Traditsiooniline gilda koosneb kolmest põhikomponendist, mis on puutiku otsa torgatud: ilma kivita roheline oliiv, tšilli või vürtsikas pipar ja soolatud anšoovis. Need koostisosad on hoolikalt kombineeritud, et iga suutäiega tekiks uus maitsete plahvatus. Oliiv annab soolase noodi ja pehmendab tšilli vürtsikust, samas kui anšoovis lisab soolast umami-maitset, mis täiendab teiste koostisosade maitseid. Gilda koostisosade valik ei ole juhuslik – roheline oliiv tähistab kirge ja armastust, tšilli annab vürtsika ja energilise noodi ning anšoovis, mis pärineb Cantabria merest, lisab piirkonnale iseloomuliku soolast ja merelist maitset.
La gilda
Kuidas ning kus gildat süüa?
Gilda on muutnud Baskimaa gastronoomia tõeliselt ikooniliseks ning on üks populaarsemaid ja tunnustatumaid pintxosid nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt. Gildat võib leida praktiliselt igast Baskimaa baarist ja kõrtsist ning see on levinud ka teistesse Hispaania ja maailma piirkondadesse. Selle hõrgutise proovimiseks piisab, kui minna ükskõik millisesse põhjapiirkonna baari. Hispaania Maja soovitab gildat tarbida koos vermutiga. Vermut (kui Sa seda veel ei teadnud) on veinist ja maitsetaimedest valmistatud mõrkjas alkohoolne jook, mida serveeritakse tavaliselt kas jahutatud või jääga klaasist (koos apelsiniviiluga). See Hispaania ja Itaalia köögile tüüpiline jook sobib gilda kõrvale ideaalselt. Tuhanded baskid tarbivad seda kooslust igal nädalavahetusel sõpradega oma lemmikbaarides vesteldes – ära jäta Baskimaale reisides seda delikatessi proovimata!
Olgem realistlikud, Baskimaale ei reisita Eestist sageli – see Hispaania piirkond asub Euroopa teises otsas. Tuhanded eestlased unistavad sellest, et maitsta mõnda Hispaania hõrgutist ja maitseelamuste kaudu lõunamaale reisida, kuid ei tea, kuidas ja kust Eestis kvaliteetseid Hispaania tooteid osta. Meil on lahendus: Hispaania Maja müüb mitmeid põnevaid Hispaania gurmeetooteid, et saaksid oma toidud täita maitse ja kvaliteediga. Kas teadsid, et Hispaania Majast saad kõrge kvaliteediga oliive ja oliiviõli, mis on gilda valmistamiseks hädavajalikud? Loodame, et meil õnnestus selle postitusega Sinus isu tekitada ja näeme peagi!
Sooviksid ise Hispaaniat külastada ja samal ajal hispaania keelt õppida? Tule liitu meie järgmise keelereisiga Hispaaniasse! Loe lähemalt meie järgmistestest keelereisidest siin või kirjuta meile reisid@hispaaniamaja.ee
ÕPI MEIE PARTNERKOOLIS
San Sebastiánis, Madridis, Toledos, Málagas, Cádizis, Sevillas ja Valencias.
Kui grupireisi kuupäevad Sulle ei sobi, siis on võimalik meie partnerkooli õppima minna ka muudel aegadel iseseisvalt. Märgi registreerimisvormis oma eelistatud kuupäevad ja sihtkohad!